Så här planeras Corso Buenos Aires i Milano se ut före och efter omgörningen.

Så förändras städerna av viruset

Efter hand som många länder lyckas platta till kurvan skyndar sig städer att öppna upp igen efter karantänen – men med olika säkerhetsåtgärder på plats för att undvika en andra topp på kurvan.

Det är framför allt två insatser som återkommer i många av de här städerna. Dels att skapa mer utrymme för alla cyklister som har tagit plats på vägarna efter rekommendationerna att inte åka kollektivt och att öppna upp utrymme för restauranger, barer och kaféer på gatorna så att gästerna ska kunna stötta matställena utan att riskera att sprida viruset.

I Milano har staden beslutat att under sommaren göra om 35 kilometer gator så att cykeltrafikanter tar över två av fyra filer från bilarna. Samtidigt sänks hastigheten på vägarna till 30 kilometer i timmen.

”Vi har arbetat i flera år för att minska bilanvändningen. Om alla kör en bil, finns det inget utrymme för människor, det finns inget utrymme att röra sig, det finns inget utrymme för kommersiell verksamhet utanför butikerna”, säger vice borgmästare Marco Granelli till The Guardian.

I Melbourne har staden gjort om gatuparkeringar i områden där många människor rör sig till trottoarer, skriver den australienska tidningen The Age. Samtidigt skapar staden 12 kilometer tillfälliga cykelbanor. Om försöket med cykelbanor slår väl ut kan de komma att permanentas.

Borgmästaren i staden, Sally Capp, bad också företag att införa förskjutna arbetstider (vissa börjar 07.30, andra 08.00, och så vidare) för att minska trycket i trafiken på specifika tidpunkter.

I London beslutade borgmästaren Sadiq Khan den 6 maj att utöka utrymmet för cyklister och gångtrafikanter. Anledning var bland annat de uträkningar som visade att cykeltrafiken skulle bli mer än tio gånger större än tidigare och gångtrafiken mer än 5 gånger större när karantänen avslutas.

I Storbritannien beslutade de på fredagen den 8 maj att de ska satsa 3 miljarder kronor på att förbättra villkoren för cyklister och gångtrafikanter. Insatserna handlar bland annat om att breda trottoarer, konvertera delar av bilvägar till tillfälliga cykelbanor och att tillfälligt tillåta elsparkcyklar på vägar och trottoarer.

I Dublin har de också konverterat gatuparkeringar och lastzoner till trottoarer.

Delar av det här utrymmet ser ut att behållas även efter karantänen när restauranger och kaféer får använda mer utomhusyta för sina bord.

Staden utökar också antalet separerade cykelbanor.

I Cincinnati kommer man stänga av hela eller delar av 25 gator i innerstaden för att låta restauranger och barer flytta ut på gatorna så att gästerna kan sitta på ett säkert avstånd från varandra.

”Den här möjligheten kommer verkligen hjälpa det lokala samhället. Uteservering kommer att vara ett sätt för oss att låta lokalbefolkningen ta del av cocktailupplevelsen”, säger barägaren Julia Petiprin till Cincinnati.com.

I Vilnius kommer man låta kaféer och restauranger ta över de centrala ytorna i staden för att låta besökarna sitta på säkert avstånd, samtidigt som matställena får en chans att dra in en del av de förlorade intäkterna.

I Paris har borgmästaren Anne Hidalgo avsatt 3 miljarder kronor för att bygga ut nya cykelbanor, framför allt längs med tre viktiga tunnelbanelinjer i staden.

Jag har tidigare skrivit om Anne Hidalgos planer på 15-minutersstaden här.

Den franska staten har också beslutat om att ge alla invånare ett bidrag för att reparera sina cyklar.

I New York har staden uppmanat transportförvaltningen att utreda hur de kan öppna upp 120 kilometer bilgator för ”socialt ansvarsfull rekreation”.

Enligt planen ska ungefär hälften av gatorna öppnas under maj.

Samtidigt kommer staden även undersöka möjligheterna att utöka trottoarer och skapa fler tillfälliga cykelbanor.

En stor andel av gatorna kommer vara inne och runt om stadens parker.

I Barcelona kommer de anlägga 21 kilometer av tillfälliga trottoarer och cykelbanor. Samtidigt som hastigheten kommer sänkas till 30 kilometer i timmen för biltrafiken.

I Bogotá utökar man de existerande cykelbanorna på sammanlagt 550 kilometer med ytterligare 76 kilometer tillfälliga cykelbanor.

I Rom har de anlagt 150 kilometer tillfälliga cykelbanor. Staden är en av de sämsta huvudstäderna i Europa för cyklister.

I Seattle kommer 32 kilometer bilvägar stängas permanent efter att ha varit tillfälligt stängda.

Det kommer fortsatt vara tillåtet att köra motorfordon på vägarna för boende, leveranser, sophämtning och blåljustrafik.

Staden kommer också automatisera en majoritet av trafikljusen vid övergångsställen i de delar av staden där det rör sig mycket människor så att man inte behöver trycka på knappen för att få grönt. Tiden som trafikljusen är gröna för gångtrafikanter kommer också utökas.

I Oakland har staden tillfälligt stängt 10 procent av vägarna (drygt 119 kilometer) för biltrafik för att skapa ”långsamma gator”.

Även här kommer vägarna vara öppna för boende, leveranser, sophämtning och blåljustrafik.

Hur det kommer se ut efter karantänen är över är inte beslutat ännu.

I Vancouver stängde de Stanley Park för all biltrafik den 8 april. Den första månaden gav parkstyrelsens chef Malcolm Bromley många positiva erfarenheter.

”Människor har verkligen älskat det. Det har verkligen varit transformerande för parkens upplevelse. Cykling har lärt oss något om hur parken låter och känns när den är tyst”, säger Bromley till Vancouver Sun.

Men huruvida parken kommer fortsätta vara stängd för biltrafik efter att karantänen har hävts är oklart.

”Det finns många människor, till exempel äldre eller personer med funktionshinder som inte nödvändigtvis kan cykla eller gå långa sträckor”, säger parkstyrelsens förvaltningschef John Coupar till City News 1130. ”Parkeringen i parken stöder faktiskt parken. Vi får ungefär en miljon dollar i intäkter genom parkering varje år, och det gör att vi kan underhålla parken.”

I Brighton stängde de den 20 april strandvägen Madeira Drive för all biltrafik.

”Madeira Drive är en lång, bred väg precis vid strandpromenaden och kommer att skapa en extra säker öppen plats för lokalbefolkningen att använda för sin dagliga promenad eller cykeltur”, sade fullmäktigeledamoten Anne Pissaridou i ett officiellt uttalande.

Se en ofantligt lång lista över olika insatser som små och stora städer över hela världen inför nu på Pedestrian and Bicycle Information Center.


Publicerat

i

,

av