Nicolas Bascops illustration för Paris en Commun av hur 15-minutersstaden kan se ut efter att den har tagit över en bilgata.

15-minutersstaden – den nya ABC-staden

Många av oss har längre till jobbet än vad vi skulle önska. I Paris har deras borgmästare Anne Hidalgo presenterar ett manifesto för 15-minutersstaden.

Målet, om hon blir omvald, är att det inte ska ta mer än 15 minuter på cykel för de flesta invånare i tvåmiljonersstaden att ta sig från hemmet till de viktigaste platserna, som jobbet, skolan och mataffären.

Bland detaljerna finns:

  • Bilgator som går igenom kvarter görs om till öppna torg.
  • Otillgängliga tak blir öppna parker för invånarna.
  • Skolgårdar blir öppna sportanläggningar på kvällstid.
  • Mindre butiker som inte är en del av kedjor får företräde till lokaler.
  • Medborgarkiosker öppnas i varje stadsdel med information och försäljning.
Paris en Communs koncept för 15-minutersstaden. Inom en 15 minuters cykeltur från hemmet ska en parisare ha tillgång till utrymme för att lära sig, arbeta, dela och återanvända, få leveranser, njuta av naturen, utveckla sig, ta hand om sig själv, ta sig runt, shoppa och, naturligtvis, äta bra.
Paris en Communs koncept för 15-minutersstaden. Inom en 15 minuters cykeltur från hemmet ska en parisare ha tillgång till utrymme för att lära sig, arbeta, dela och återanvända, få leveranser, njuta av naturen, utveckla sig, ta hand om sig själv, ta sig runt, shoppa och, naturligtvis, äta bra.

I mycket liknar det en mer ekologiskt medveten version av den klassiska svenska ABC-staden. Arbete, Bostad, Centrum. Och utmaningen blir att lyckas med det som vi misslyckades med i Sverige – jobben är svårare att flytta på än människorna, affärerna och den kommunala servicen.

Det som talar för Hidalgos vision är att miljonstäder som Paris (och Stockholm) har stora andelar kunskapsarbetare och frilansare som är friare än tidigare att välja var de ska jobba.

Det fascinerar mig att svenska byggbolag, arkitekter och andra som är inblandade i stadsplaneringen väljer att uppgradera den misslyckade ABC-staden till 2.0, i stället för att se hur man kan emulera den lyckade stenstaden.

I Barcelona, vars centrala delar domineras av ett imponerande rutnät av stora kvarter har man sedan några år tillbaka börjat arbeta för att skapa så kallade superkvarter där biltrafiken stängs av mellan kvarteren i respektive block.

Något som Stockholm har försökt härma med sina sommargågator.

I Vilnius kommer man nu när man öppnar upp igen efter karantänen låta kaféer och restauranger ta över mycket av de centrala ytorna för att låta besökarna kunna sitta med säkert avstånd samtidigt som matställena får en chans att dra in en del av de förlorade intäkterna.

I planeringen för hur Paris ska kunna öppna igen efter karantänen har Anne Hidalgo och hennes team bland annat bestämt att nya cykelbanor ska anläggas på bilvägar längs med tre viktiga tunnelbanelinjer i staden. Med det beslutet dubblerar borgmästaren stadens cykelbanor från 370 kilometer till 650 kilometer.

Samtidigt kommer alla i Frankrike få ett bidrag på 50 euro de kan använda för att reparera sina cyklar på utvalda verkstäder och det kommer även bli lättare för arbetsgivare att sponsra deras anställda med upp till 400 euro om de väljer att cykla till jobbet.


Publicerat

i

av