Det här inlägget publicerades ursprungligen på ziggysays.com.
Dagligen cirkulerar det allt från direkta bedrägeriförsök till godhjärtade felaktigheter på nätet. Det kanske är någon gammal vän som delar på Facebook eller en nyhetsbyrå som publicerar försenade 1 aprilskämt rakt ut på svenska nyhetssajter.
Metro drog nyligen igång Viralgranskaren som på ett bra sätt går igenom olika tveksamheter och försöker avgöra om det är sant eller falskt. Jag tycker helt klart att du ska följa dem på både Facebook och Twitter, men det finns bara så mycket de hinner granska. Här är några andra personer och konton jag tycker att du ska ta en titt på och följa.
- Snopes är veteranen i sammanhanget och har granskat tveksamheter på nätet i snart 20 år. Deras sajt är en guldgruva av information om lurendrejerier. Du hittar den även på Facebook och Twitter.
- PicPedant kan väl sägas ha startats nästan enbart som ett svar på alla undermåliga bildkonton på Twitter. Framför allt är det två saker som Paulo Ordoveza slår ner på – det är dels att många bildkonton (som @HistoricalPics, @AbandonedPics och @HistoryInPics) inte skriver ut fotografernas namn (vilket ofta beror på att kontona helt enkelt bara skrapar bilderna från Reddit-trådar och sedan postar resultatet automatiskt) och dels att många fejkade bilder presenteras som äkta. Du hittar PicPedant på Twitter.
- Matt Novak driver bloggen Paleofuture (en del av Gawker Media, där även Gizmodo, io9 och Jezebel ingår) där han mest skriver om retrofuturistiska framtidsvisioner från det tidiga 1900-talet och uppgrävda tidskapslar. Bloggen är väl värd och läsa för det vanliga materialet men uppblandat med det har Matt även publicerat flera bra inlägg om falsk viral media. Bland annat har han intervjuat en skapare av falska virala bilder, skrivit om de båda tonåringarna som driver den framgångsrika men samtidigt väldigt tveksamma bildkontot @HistoryInPics och gått till botten med många virala bilder som egentligen är falska (antingen rakt av fejkade eller som visar något annat än vad de som sprider dem tror att de visar).
- Hoax-Slayer kan ses som ett komplement till Snopes som fokuserar på just medvetna bedrägerier som sprids via mejl och på Facebook. Du kan följa Hoax-Slayer på Facebook och Twitter.
- Tre mindre konton som ändå kan vara värda att följa är Is Twit Wrong?, Hoax of Fame och Er… Nope.
Uppdatering 2014-04-10: Efter publiceringen av inlägget fick jag tips av Maria Hägglöf på Facebook om Facecrooks som enbart skriver om Facebook-relaterade bluffar och tipsar om hur man kan göra för att minska risken att ens konto blir kapat. Sedan såg jag att Poynter tipsade om två intressanta regelbundna kolumner:
- Antiviral: Here’s What Was Bullshit on the Internet på Gawker och
- What was fake on the Internet this week på Washington Post.
Och som vanligt, låter det för bra för att vara sant är det förmodligen det.