En guru ska kunna förutspå alla drag och helst vara skaparen av dem. Ur Fire Power Prelude av Robert Kirkman och Chris Samnee.

American Ninja

Fire Power handlar om en man som söker efter sanningen om sina adoptivföräldrar i en rad mystiska kampsportstempel i Asien och hittar något större än han någonsin hade kunnat tro. Nu lever han i frid i den amerikanska villadrömmen men det är något som hotar friden.

Robert Kirkman är kanske mest känd som skaparen av den tecknade serien The Walking Dead, som även blev en tv-serie. Serien blev en så pass stor succé för det oberoende serieförlaget Image att han blev utsedd till partner på förlaget och startade den egna underetiketten Skybound Entertainment.

Lite kampsportsbasket. Ur Fire Power Prelude av Robert Kirkman och Chris Samnee.
Lite kampsportsbasket. Ur Fire Power Prelude av Robert Kirkman och Chris Samnee.

Det finns många sätt att lansera nya serier. På 1990-talet när Image startade var de ökända för att lansera sina nya serier med allt fler och allt mer avancerade alternativa omslag och bifogade samlarkort som skulle göra tidningarna till samlarinvesteringar. Tack och lov dog hela den marknaden lika snabbt som den hade blossat upp. För att lansera den nya serien Fire Power släppte Skybound först en hel serieroman på cirka 150 sidor som berättar huvudpersonen Owen Johnsons historia och hans kamp för att får veta sanningen.

I skrivande stund har själva serietidningen Fire Power kommit ut med sina två första nummer. Och det står klart att Robert Kirkman älskar att skriva kampsportsbataljer och cliffhangers.

Även en guru måste ha de hetaste skorna. Ur Fire Power Prelude av Robert Kirkman och Chris Samnee.
Även en guru måste ha de hetaste skorna. Ur Fire Power Prelude av Robert Kirkman och Chris Samnee.

Teckningarna av Chris Samnee är avskalade men expressiva. Med små medel visar han känslor och tydliga ansiktsutryck. Framför allt den åldrande Radioheadlyssnande kampsportsgurun visar ett brett register, från avvisande till överraskad via glädje, beslutsamhet och hånfullhet. Samnee lyckas skapa kampscener som är både spännande och tydliga. Något som inte är så lätt som man skulle kunna tro.

En av de bästa sakerna med tecknade serier är att även i de mest enkla berättelser så kan författaren och tecknaren tillsammans skapa berättelser som skulle vara för dyrt att producera i samma mängd och med samma kvalitet för de flesta filmer och tv-serier.

En av många tydliga stridsscener i Fire Power #1 av Robert Kirkman och Chris Samnee.
En av många tydliga stridsscener i Fire Power #1 av Robert Kirkman och Chris Samnee.

Så för dig som älskade och dig som önskade att du kunde älska alla de ninjafilmer som släpptes på 1980-talet är det här en serie för dig. Explosiva strider, mytiska miljöer (i den inledande prequelserien i alla fall) och hemligheter bakom hemligheter.

Serieromanen Fire Power kostar lite mer än 100 kronor som fysisk bok online och lite mindre i digitalt format.

En stunds skönhet under träningen. Ur Fire Power Prelude av Robert Kirkman och Chris Samnee.
En stunds skönhet under träningen. Ur Fire Power Prelude av Robert Kirkman och Chris Samnee.

Publicerat

i

av