Sven Jerring och Erik Wästberg på Expressens förstasida den 21 januari 1949.

Historien är en annan värld – där barnens bästa vän testar cigaretter

En av de roligaste sakerna med att läsa gamla tidningar är att det blir en så konkret förflyttning till en helt annan värld. Det är något som framtida historiker kommer sakna när tidningarna läggs ner en efter en. Den 21 januari 1949 bjöd Expressen in Sven Jerring, Hasse Ekman, Stieg Trenter, Barbro Alving, Erik Wästberg och Ernst Salén för att se vilken av dem som var Sveriges storrökare.

Se där ett artikeluppslag som aldrig skulle kunna göras i dag.

Expressens storrökartest den 21 januari 1949.

Igen. Sven ”Farbror Sven” Jerring – barnens egen favorit, Sveriges röst i etern, radiolegenden. Hasse Ekman – Sveriges manliga filmstjärna nummer 1, medlem i den legendariska teaterfamiljen Ekman. Stieg Trenter – de hårdkokta deckarnas konung i Sverige under många år. Barbro ”Bang” Alving – banbrytande journalist. Plus SvD-redaktören Erik Wästberg och docent Ernst Salén – Evert Taubes privata läkare och expert på invärtes sjukdomar(!).

Det här gänget blev alltså inbjudet av Expressen för att provröka cigaretter från sju olika märken och dels kora bästa cigaretten, dels kora bästa stor-rökare – den som kände igen flest märken.

Bara föreställ dig den reporter som kommer med det förslaget till sin redaktör i dag.

Artikeln i Expressen är full av härliga detaljer när jag läser den så här 71 år senare.

Till exempel noteras att Sven Jerring aldrig drar halsbloss. Han får dessutom extrapoäng för att hans eget favoritmärke inte är med i tävlingen.

Förresten jag måste citera hela meningen som beskriver Sven Jerrings teststrategi: ”Sven Jerring som röker turkiska cigaretter och aldrig drar halsbloss, granskade noga de olika cigaretterna [Som var övermålade så att de såg identiska ut. Pelles anm.], tände så alla i snabb följd och jämförde bloss för bloss.”

Eller ta bildtexten under bilden med Barbo Alving och Ernst Salén: ”’Här har jag en Camel’, förklarar docent Salén för ’Bang’ Alving, men det var en Boy. Fru Alving försökte analysera askan, men skar inga lagrar på den metoden.”

Detaljerna om de rökandes vanor är spektakulära. Erik Wästberg rökte 60–100 cigaretter per dag, både Hasse Ekman och Barbro Alving rökte 40–60 per dag, Ernst Salén 20–40, Stieg Trenter 20 och sist vinnaren Sven Jerring som ”bara” rökte 12–15 turkiska Melachrino samt ett par amerikanska per dag. Det här med att det är en grej vilket land som cigaretterna är ifrån kan ju inte heller vara något som rökare diskuterar i dag?

I puffen på tidningens etta rubricerar man på att det var ett svenskt cigarettmärke som vann smaktävlingen och att det var ”Farbror Sven” som vann rökartävlingen.

När jag första gången berättade om det här fyndet fick jag frågan om hur det gick för storrökarna:

  • Erik Wästberg blev bara 49 år. Han dog i sviterna efter sin tobaksrökning.
  • Stieg Trenter blev 52 år. Han dog av en hjärtattack efter en roddtur.
  • Ernst Salén blev minst 75 år.
  • Barbro Alving blev 78 år.
  • Sven Jerring blev 83 år.
  • Hasse Ekman överlevde längst av paneldeltagarna. Han blev 88 år.