Ziggy Says: Inspireras av restaurangvärldens fun dining

Det här inlägget publicerades ursprungligen på ziggysays.com.

De senaste åren har flera restauranger startats eller renoverats för att ge en intressant upplevelse snarare än att leverera en korrekt, stram lyxupplevelse. Från fine dining till fun dining.

Fun dining har något år på nacken men börjar nu ta över Restaurangsverige. Fun dining handlar mycket om servera enkel mat men med finess i en mer personlig miljö. I Helsingborg har rosade Gastro kastat ut sin avsmakningsmeny och i stället ersatt den med ett fast antal rätter som alla kostar lika mycket. När göteborgsrestaurangen Kock&Vin med en stjärna i Michelinguiden förvandlades till Koka tidigare i år fick kökspersonalen hjälpa till med bygget. I Stockholm har Lilla Ego som drivs av två vinnare i Årets Kock hyllats den senaste tiden.

För restaurangerna handlar det mycket om att kunna erbjuda lite billigare mat tillagad med mycket billigare råvaror. Med enklare rätter och lägre priser kan de forna finrestaurangerna ta in fler kunder och större sällskap. Med begagnad inredning och enklare material är det billigare att skapa avslappnad atmosfär.

För kunderna handlar det mycket om att göra restaurangbesöket till mer av en upplevelse. Det senaste decenniets molekylär gastronomi och besök på restauranger som Noma och Oaxen har fått fler att förvänta sig något mer när de går ut och äter, men de vill inte betala de priserna regelbundet.

Jonas Holmsgård som jobbar på Stylt Trampoli, ett företag som bland annat skapar nya koncept för restauranger och hotell, säger i en intervju med SvD att ”det finns så många restauranger som håller en hög nivå. Det räcker inte att servera en bra caesarsallad eller hamburgare för att sticka ut. Den viktigaste aspekten av designkoncept är att skapa upplevelser som är lätta att berätta vidare. I stället för att man bara ska minnas den där sjötungan och försöka beskriva den”.

I samma SvD-artikel beskriver reportern hur F12-gruppen arbetar konceptuellt. Att bland annat deras tre restauranger Grill, Köttbaren och Le Rouge har helt olika inredning men att de alla genomsyras av en tydlig distinkt inredningsidé som särskiljer dem och skapar en upplevelse för restauranggästerna.

På Ziggy tycker vi att det ofta är givande att titta på andra branscher än den som just kunden verkar i.

Ett klassiskt exempel är att det kan vara nog så relevant för en myndighet att titta på och jämföra sig med e-handelsbutiker som mot andra myndighetssajter.

Det är lika viktigt för Skatteverket.se att skapa en smidig, enkel upplevelse för medborgarna, deras kunder, av att göra ärenden digitalt som det är för en klädbutik att upplevelsen av att köpa kläder är smidig. Till exempel Lindex.com som erbjuder fri frakt och retur till deras fysiska butiker.

Så vilken är den distinkta idén som ramar in besökarnas upplevelse på er sajt?


Publicerat

i

av