Ziggy Says: 10 händelser som satte avtryck 2012

Det här inlägget publicerades ursprungligen på ziggysays.com.

Snart är 2012 tillända. Ziggys konsulter Pelle Sten och Mikael Zackrisson sammanfattar året som gått genom tio händelser som vi tycker definierade 2012. 

Memoto lanseras

Den 23 oktober lanseras den svenska kameran Memoto på finansieringssajten Kickstarter. Fem timmar senare har projektet fått in alla pengar de behövde för att starta produktionen. När finansieringsrundan avslutas den 30 november hade 2 871 personer stöttat projektet med pengar i utbyte mot olika belöningar, i de flesta fall ett exemplar av kameran. Memoto fick in 1 100 procent av vad de ursprungligen behövde.

I Memoto ser vi två olika trender mötas.

Dels lifelogging som innebär att man försöker dokumentera majoriteten av allt som händer i ens liv. Det här har hittills utförts på forskarnivå, bland annat av Steve Mann, men i takt med att utvecklingen följt Moores lag har elektroniska komponenter blivit mindre och mer kraftfulla vilket i dag resulterat i att Memoto kunnat skapa en kamera som inte är större än en Ipod Shuffle och ändå kan ta en bild var trettionde sekund och lagra resultatet.

Dels crowdfunding som innebär att potentiella projekt presenteras innan produktionen är igång och vem som helst får stödja projektet med pengar i utbyte mot olika belöningar, oftast ett exemplar av produkten (kameran, boken eller en känsla av att man gjort något gott). Ett projekt vi gillar som nyligen finansierades via den svenska sajten Funded By Me är Stockholm Makerspace, där ett gäng människor gått ihop för att skapa ett utrymme där det finns verktyg och annat för att skapa. Det kan handla om att skriva ut objekt med en 3D-skrivare, sy elektronik i tyg eller skapa bättre odlingsformer för storstaden.

Ziggy har hjälpt Memoto med design av appen som används tillsammans med kameran.

Nike Fuelband gör quantified self känt bland allmänheten

Den 19 januari lanserar Nike Fuelband, deras nästa steg i utvecklingen av uppkopplade produkter som automatiskt registrerar hur mycket användaren tränar. Tidigare produkter satt på joggingskorna och mätte bara själva träningstillfället. Med Nike Fuelband är målet större. All aktivitet ska mätas och varje dag finns det ett mål som ska nås. Vardagsmotion blev lika viktig som träning.

Men det är flera som konkurrerar på marknaden. Fitbit och Jawbone Up (som släpper en förbättrad version i år efter sin misslyckade lansering 2011) är andra enheter som mäter rörelser. Sleep Cycle är en klassisk Iphone-app som försöker hjälpa användaren att sova bättre genom att mäta sovrörelser.

Det alla har gemensamt är att de försöker hjälpa användaren att leva bättre genom att mäta och samla in data. Data som sedan kan bearbetas och presenteras på ett sätt som motiverar och skapar kunskap.

3D-skrivarna slår igenom

Den 19 september lanserar MakerBot sin senaste 3D-skrivare, Replicator 2. Samma dag publicerar klassiska framtidsmagasinet Wired ett långt reportage av tidningens avgående redaktionschef Chris Anderson, författare till böckerna The Long Tail: Why the Future of Business Is Selling Less of More och Makers: The New Industrial Revolution. På omslaget till Wired porträtterades MakerBots chef Bre Pettis med den nya 3D-skrivaren i famnen.

En månad senare öppnar Shapeways sin 3D-skrivarfabrik i New York av stadens borgmästare Michael Bloomberg. Bloomberg klippte självklart av öppningsbandet med en 3D-utskriven sax.

Mitt i snöstormen som drar över Stockholm den 5 december samlas folk från hela Sverige för att lyssna på föredrag och diskutera framtiden för 3D-skrivare i industriproduktion, arkitektur och konsumentmarknaden på 3DP-dagen.

Året avslutas med att Stockholm Makerspace lyckades finansiera en öppen verkstad i Stockholm som bland ska innehålla 3D-skrivare.

Parallellt sker en snabb utveckling av skrivare för både konsumenter och industrin. Forskning och utveckling går fort i takt med att konkurrensen ökar mellan företagen och gamla patent går ut.

Det nya svenska spelundret

Den 13 december lanserar den svenska barnspelstudionToca Boca version 2 av sin populära app Toca Hair Salon. Fyra dagar senare ligger den tvåa på försäljningslistorna för iPhone, och trea för iPad, i USA. Genom att göra spel för barn som egentligen inte är spel, utan snarare digitala leksaker, där design och upplevelse är i fokus. Bolaget ägs av Bonnier, men agerar som ett helt eget företag, ”vi är som ett startup, fast med en väldigt snäll bank”, konstaterar grundaren Björn Jeffery.

Framgångarna kan ses som resultatet av ett långsiktigt arbete med att skapa digitala leksaker för barn, utan reklam och jobbiga inapp-köp som riskerar föräldrarnas ekonomi, men även en medveten satsning på USA som genomförts under 2012.

Under december står det även klart hur bra det gått för Mojang, företagets som ligger bakom bygg-din-egen-värld-spelet Minecraft. För året som gått kommer omsättningen för bolaget landa på 1,5 miljarder kronor, där 1,1 miljarder är ren vinst. Inte illa för ett bolag som startades som ett hobbyprojekt av en person, Markus ”Notch” Persson, och som idag bara är 25 personer starkt.

I flera stadsdelar har Minecraft till och med använts för att hjälpa ungdomar att visualisera sina önskemål om hur området ska utvecklas.

De två spelen Toca Boca och Minecraft kan ses som exempel både på helt nya speltrender, men även på hur svenska nystartade internetbolag tidigt söker sig internationellt, för det är där marknaden finns. Toca Boca bryter det klassiska tävlingsmomentet i spelandet, och har helt fokuserat på nya plattformar som iPhone och iPad. Minecraft talar till spelarnas vilja av att skapa sina egna världar, att själva vara delaktiga i skapandet av sitt spel. Trots pixlig grafik, som sågats av många utomstående, fortsätter spelet att röna succe internationellt, idag har över 17 miljoner exemplar av det sålts.

Tidningskrisen slår till

2012 slår tidningskrisen till på riktigt. Svenska Dagbladet bantar bort 60 tjänster, koncernen Mittmedia gör sig av med 150 personer och tidskriftshuset Bonnier Tidskrifter bantar 70 tjänsterJournalistförbundet kallar till kriskongress, och flera stora dagstidningar går ut och begär statsstöd.

Samtidigt fortsätter motgångarna för tidningarnas försök att ta betalt på nätet. Den 3 december berättar tidningsmagnater Rupert Murdoch att hans jättesatsning på en digital dagstidning för iPad, The Daily, efter mindre än två år läggs nedMånga hävdar att satsningen var feltänkt från början, istället för att tänka nytt så var det mest en traditionell tidning, fast i digital form.

I Sverige lägger Svd ned sitt ambitösa magasin för iPad, Insikt och DN får till slut ge upp försöken att ta extra betalt av prenumeranterna för digitalutgåvan.
För mediejätten Bonnier talas det nu om nya centrala samordningar, för att kapa kostnader. Expressen och TV4 fördjupar sitt samarbete, och många tror nu att Expressen kommer flytta in i TV4-huset när de flyttar inom kort.

Samtidigt fortsatte läsarna att strömma till webben, inte minst de mobila utgåvorna av tidningarna. Sveriges största tidning Aftonbladet är idag större i mobilen än på papper, och under början av nästa år spås mobilen gå om desktopwebben. Bonnier gör ett försök att komma loss från den klickbaserade affärsmodellen på webben med nya annonsformat och nya mätmetoder för sina tidskriftssajter.

Bland experterna fortsätter diskussionerna om hur tidningarna kan ta betalt på nätet. Både Sydsvenskan, som precis genomfört stora neddragningar, och Svd planerar en betalvägg inför 2013, och i båda fallen talas det om en ”mjuk betalvägg”, alltså en variant där en viss volym av innehåll kommer vara gratis, men för återkommande läsare och storkonsumenter kommer tidningarna kräva betalt. Modellen har använts av New York Times och Financial Times med relativt stor framgång, i alla fall för Financial Times. Tidningsbranschen håller tummarna.

På entreprenörshåll dyker några pigga uppstickare upp. Marco Arment, som skapade appen Instapaper för läsning i smartphones och tablets, lanserar betaltidningen The Magazine, en kort, enkel tidning, små utgåvor som är snabba att ladda ned och utkommer var fjortonde dag. Begreppet subcompact publishing lanserades, med The Magazine som ett exempel. The Matter, som fokuserar på långa artiklar, drar in pengar via Kickstarter och lanseras som ett sätt att sälja redaktionellt innehåll.

Tuff debatt om integritet och hat på nätet

Integritet, öppenhet och inte minst hat på nätet blir en av årets stora diskussionsämnen. När vi skriver denna årssammanfattning är vi mitt uppe i en stor härva kring uthängningar av unga tjejer och pojkar på bildtjänsten Instagram, som lett till i det närmaste upplopp och våldsamheter i anslutning till några gymnasieskolor i Göteborg. Hatet och hoten mot offentliga personer som publiceras anonymt på högersextrema sajter hamnade också under lupp. Rent konkret leder detta till att flera tidningar stänger ned sina kommentatorsfält. Aftonbladet och Expressen tillåter numera endast kommentarer på vissa artiklar, även en debattsajt som Newsmill har tvingats stänga sina artikelkommentarer på grund av hot och påhopp.

Integritetsfrågan kommer också under lupp flera gånger i samband med att stora sociala sajter som Facebook och Instagram ändrar sina användarvillkor. Facebooks enorma genomslag gjorde under året att varenda förändring ofta ledde till omfattande diskussioner och kritik. Mycket av kritiken handlar om internetföretagens sätt att hantera personlig information, och kapitalisera på den kommersiellt.

Slående har dock varit att efter varje debattstorm har användandet, trots allt, bara fortsatt att öka. Svenskarna tycks gilla att protestera, men våra vanor ändrar vi inte så enkelt.

Sociala medier kommersialiseras

Kommersialiseringen av sociala medier är också i fokus under året. Det mest tydliga exemplet på detta var Facebooks börsnotering den 18 maj. Hajpen inför börsintroduktionen är den största sedan Google introducerades, och bolaget värderas stundtals till över 100 miljarder dollar. Noteringen blir dock ett misslyckande, kursen faller direkt, och hela sommaren fortsätter aktien sin kräftgång. Under årets slut återhämtar den sig dock något, även det är en bra bit kvar till introduktionskursen 38 dollar.

Att finnas på börsen innebär dock nya krav på sig. Aktieägarna kräver inte bara framgång hos publiken, den miljard människor på planeten som idag använder Facebook, utan även ekonomisk framgång. Under hösten har Facebook därför lanserat flera nya annonsformat i framför allt den mobila versionen av tjänsten. En debatt som rasade i Sverige gällde att företag och organisationer numera kan köpa sig extra synlighet i flödet, i normala fall syns en post kanske enbart av 20–30 procent av de som ”gillar” en sida, men det kan man alltså öka mot betalning.

Många reagerar också på att det började dyka upp reklam i mobilsajten på Facebook i själva nyhetsflödet. Tidigare hade annonser enbart legat ute till höger på stora sajten. Än värre blev det när Facebook börjar låta företag använda våra gillningar i sin egen reklam på Facebook. Helt plötsligt ser det ut som att man gör reklam för exempelvis en tv från Telia, när man egentligen bara har gillat Telias facebooksida. Det gick dock att ställa in inställningarna så att man slapp detta.

Samtidigt som Facebook blivit mer och mer av en plattform – så gott som alla företag och organisationer har idag en närvaro på nätverket som en del av sin digitala strategi – så lämnar kommersialiseringen utrymme för nya konkurrenter på den sociala scenen. Ett sådant som slår igenom brett under 2012 är Instagram, en mobilbaserad bilddelningstjänst. Tjänsten blir enormt populär bland framför allt unga, och är numera större än Twitter i mobilen.
Många spår att Instagram skulle kunna bli det första reella hotet mot Facebook, men i april köper Facebook bildtjänsten för 1 miljard dollar (en siffra som senare justerades ned i takt med att Facebooks aktiekurs sjönk).

Twitter stärker också greppet om sina användare. Dels gör man det svårare för utomstående att skapa egna tjänster baserade på Twitter, genom att försämra möjligheterna att använda Twitters APITwitter köper också flera närliggande tjänster. Trots detta har Twitter fortfarande svårt att få ordning på finanserna. Som ett motdrag startade App.net, en liknande tjänst som inte använder reklam utan i stället tar betalt av användarna. App.net har dock ännu inte lanserats öppet.

Nätvideotjänsterna når Sverige

Den 15 augusti lanseras den amerikanska film- och tv-tjänsten Netflix i Sverige. Senare samma dag presenterar HBO sina planerar att lansera sin streamingtjänst i Sverige under hösten. Därefter följer lanseringarna slag i slag från både svenska och utländska tjänster som vill slåss om de svenska konsumenternas pengar. Det är Filmnet, Viaplay, Magine med flera.

Vi testade Magine under hösten och var väl i ärlighetens namn lite oense om hur bra tjänsten egentligen var. Mikael tyckte att den revitaliserade tv-tablån, medan Pelle inte såg användningsområdet för tjänsten och tyckte att konkurrenterna, inklusive piraterna, levererade bättre lösningar.

HBO kunde däremot de flesta enas om att de misslyckades kapitalt med sin lansering där de först sköt upp den upprepade gånger, sedan tvingade alla att låsa upp sig i 12 månader för att få testa och sedan inte hade iOS-appen klar till lanseringen. För mig var droppen som fick bägaren att rinna över att det inte gick att streama från appen till tv:n via Apple TV. Något som är en ren hygienfaktor i dag.

Säkert är i alla fall att de här tjänsterna där konsumenterna betalar för tillgång snarare än ägande nu är en självklarhet i allt fler branscher. Vi har bland annat Spotify och Wimp för musik, Sunfleet och City Car Club för bilar och för cyklar Stockholm City Bikes och Styr & Ställ. Till och med Stockholm Makerspace, som nämnts några gånger i den här texten, kan räknas in i den här kategorin.

Mobila betalningar lanseras – men genombrottet uteblir

Mobila betalningar var något av årets buzzword 2012. En rad olika aktörer lanserar tjänster för att betala med mobilen. De svenska storbankerna går samman och skapar Swish, som precis släppts nu i december. Innan dess lanserade mobiloperatörerna WyWalletSEQR hette en tredje tjänst som smyglanseras under året. Gemensamt för alla dessa är dock att ingen slagit igenom på något sätt bland användarna.

På startupscenen såg vi svenska iZettle nå relativt stora framgångar internationellt, i alla fall medialt, med sin betaltjänst för iPhone och Android. I USA har Square, startat av före detta twittergrundaren Jack Dorsey, blivit rätt omskrivet. Både iZettle och Square bygger på att en dosa kopplas till telefonen för betalning. WyWallet och Swish använder i stället en app i telefonen kopplad direkt till användarens bankkonto.

Apple kommer under året också med funktionalitet i området betaltjänster, i form av Passbook, en mobil plånbok som ingår i den senaste versionen av Apples operativsystem för mobiler IOS. Passbook har dock inte heller nått någon större användning, och framför allt inte utanför USA. Många väntar dock med spänning på att se vad Apple kommer göra inom detta område.

En fråga som diskuterats är när mobiltelefonerna får inbyggd beröringsfri koppling till till exempel betalterminaler i butiker. Det kan ske via tekniken NFC, som finns i en del smartphones, men alla aktörer väntar på att Apple ska inkludera den i iPhone.

Trots stora satsningar är alltså det här ett område som fortfarande präglas av splittring, en mängd olika teknologier, ingen klar ledare och inget tydligt incitament för användarna att anamma tekniken. Det som drivit på utvecklingen i Sverige har varit ett direktiv från EU som förbjuder SMS-betalningar från 31 januari 2013.

Responsiv design slår igenom

Den 24 september öppnar tidningsförlaget Atlantic Media dörrarna till den nätbaserade finanstidningen Quartz. Tidningen är byggd från grunden för att funka utan problem i de flesta enheter, vare sig det är en dator, en surfplatta eller en mobil. Sajten har inte ens mobillänkar. Designen är skapad utifrån surfplattor och sedan anpassad för övriga storlekar.

Quartz är ett flaggskepp för responsiv, eller anpassningsbar, webbdesign. Tanken är att skapa en webbdesign som anpassar sig till den storleken på den enhet som användaren surfar in på, i stället som förr att webbdesignen anpassades för den vanligast förekommande upplösningen som besökarna hade på sina datorskärmar och att det sedan skapades en speciell mobilsajt eller en app.

Responsiv design är ett sätt att hantera den allt mer fragmentiserade surfmarknaden på. Apple släppte Ipad Mini i år, Microsoft lanserade Surface och Samsung med flera andra presenterade tv-apparater med inbyggna webbläsare.

Under året kommer responsiv design in som en central bit i flera svenska webbprojekt. Vi på Ziggy skapar bland annat Close.se. Andra responsiva lanseringar som märks under året är Svt.seTV4.se och Coop.se.

Text: Pelle Sten & Mikael Zackrisson


Publicerat

i

av