inUseful: Data och produktutveckling på Webbdagarna

Det här inlägget publicerades ursprungligen på inuse.se.

Förra veckan hölls Webbdagarna i Göteborg. En tydlig trend som återkom i flera presentationer var vad det går att gör med den data som det går att få fram ur både digitala och fysiska produkter. Data som det går att använda för att skapa ett hållbart ekosystem runt produkten.

Även om du jobbar på ett företag som tar fram fysiska produkter har du i dag möjlighet att, bland annat genom att använda rfid-taggar, billiga wifi-kretsar eller utnyttja Iphones och Androids, till exempel hämta in information om var produkten befinner sig, hur snabbt den rör sig, om det är problem med någon beståndsdel eller om det finns andra produkter i närheten. Fredrik Marcus och Martin Deinoff från Creuna höll ett brandtal för att utveckla ekosystemen runt produkter. Genom att skapa egna, och lika mycket låta andra, skapa smarta tjänster baserade på den information som din produkt – joggingskor, vågar, bilar – samlar in ger du konsumenten en bättre upplevelse som ökar lojaliteten.

Per Olof Arnäs från Chalmers visade hur transportbranschen har fyra huvudfrågor att lösa – fyra saker som måste digitaliseras – för att skapa bättre, effektivare och mer miljövänliga transporter.

  • Fordonet (Connected vehicles: var är lastbilen?).
  • Godset (Connected goods: RFID-koder, gods måste bli aktiva resenärer i stället för passiva passagerare).
  • Affärsprocesserna (Connected business: analyser baserad på data – last- och ruttoptimeringar)
  • Infrastrukturen (Connected infrastructure: störningsinformation, dynamiska vägavgifter).

Mikael Haglund från IBM, som jobbar med storskaliga beslutsstödjande system, kom med en lockande beskrivning av hur det är att jobba med stora datamängder: ”Datamängden är en fors där vi måste fånga laxarna när de simmar förbi”.

Andra trender kopplade till hur man skapar bättre produkter genom att lyssna på konsumenterna:

  • Produktutveckling – Gör som till exempel SEB Sverige har gjort och lyssna på kunderna på Facebook, och andra tjänster, för att skapa bättre produkter.
  • Använd flera kanaler – Ta reda på var kunderna pratar om vad och använd den eller de kanaler som de redan använder, vare sig det är Facebook, Twitter, forum eller annat. För att kunna göra en sådan analys finns det flera bra verktyg, bland andra ConnycomLisslySilverbakk och Notified
  • Samarbeta över avdelningarna – De företag som öppnat kundtjänst på Facebook har lyckats bäst när telefonsupporten fått driva projektet med direktkontakter hos övriga avdelningar, till exempel SEB och Systembolaget.

Hur företag påverkas av att lyssna på kunderna: ”Vad spelar det för någon roll om du har en anställd som lyssnar på användarna om ledningen inte gör det? Företaget måste vara redo att förändra alla delar av sin verksamhet när de börjar lyssna på kunderna.” Per Svanström, Knowit.

Trenderna som Internetworlds chefredaktör Magnus Höij inledde konferensen med:

  • Nya affärsmöjligheter: Nattbutik.se
  • Betalning: iZettle (som funkar med Iphone i Sverige), Square (som funkar med Iphone och Ipad i bland annat USA) med mera.
  • Socialt: Turntable.fm (som tyvärr kräver att man går via en VPN-tjänst för att nå den i Sverige)
  • Positionering: Foursquare (som fått en egen nisch sedan Gowalla gjorde om sig till en guideapp)
  • Aggregering, mashups: Till exempel mashups där man kan visa sina Foursquare-incheckningar på kartor. Exempelvis Weeplaces
  • Politik: Den arabiska våren (som även om den inte skapades av aktiviteten i de sociala nätverken påverkades av densamma).

Mer från konferensen

Citatet: ”På sex år har vi fått det mesta vi pratar om här – bloggar, Iphone, Facebook osv. Kommer det gå långsammare de närmaste sex åren?” Bo Dahlbom, IT-universitetet i Göteborg.

Kul kampanj: KLM överraskade kunder som hade loggat in på Foursquare eller skrivit om resan på Twitter med små personaliserade presenter. Fina filmer på kampanjsajten KLM Surprise.


Publicerat

i

av

Etiketter: