Golden Gate

Det här får du inte missa i San Francisco

Efter flera resor till San Francisco har jag börjat få koll på en del intressanta saker man kan göra i staden, speciellt om du vill göra något mer än det vanliga. Här är några personliga favoriter, och en varning.

Inlägget uppdaterades den 4 april 2019.

Boende

Utsikten från takterassen på The Inn 2009.
Utsikten från takterassen på The Inn 2009.

The Inn San Francisco

Vårt absoluta favoritboende hittade vi i The Mission-distriktet. I ett klassiskt gammalt viktorianskt trevåningshus har Marty skapat ett mysigt och familjärt boende. Missa inte att äta frukostbuffén ute i trädgården eller på takterassen.

The Mosser

Vill du bo centralt kan vi rekommendera The Mosser. Små men inte trånga rum. Fräsch standard.

Äta

Skogshuggarfrukost på Mama’s on Washington Square 2016.
Skogshuggarfrukost på Mama’s on Washington Square 2016.

Amerikansk frukost vid Washington Square

Om du vill klara en hel dag med en riktig skogshuggarfrukost ska du ställa dig i kön utanför Mama’s on Washington Square. Räkna med att vara där en timme innan de öppnar. (Tillagd 2019.)

Lyx vid Fisherman’s Wharf

Vi firade vår tioårsdag på Gary Danko efter att ha sett Pixars Up på bio. Mycket väl spenderade pengar. Amerikansk gästvänlighet och uppmärksamhet. Välj deras säsongsmeny. Boka bord i förväg.

Modernt asiatiskt i närheten av City Lights

Tack vare Fredrik Wass fick vi upptäcka den lilla och välsmakande restaurangen i backen upp från Broadway Street.

Modernt amerikanskt i The Mission

Luna Park är en bra start på kvällen.

Utomhusservering med goda burgare

Flippers är ett bra burgarställe i närheten av Isotope (se nedan). Har du tur träffar du vänner hemifrån när du sitter och äter.

Belgiska pommes och moderna burgare

Frjtz på Valencia Street lade till hamburgarna på sin meny långt efter pommes fritesen. Det var väl värt att vänta på. Valencia har flera olika retroinspirerade hamburgerställen.

Sötsaker

Smitten Ice Cream 2016.

Ät kolsyreglass i mysiga Hayes Valley

Kolsyreglassen har gjort sitt segertåg över världen de senaste åren. Smitten Ice Cream är ett bra ställe i närheten av Isotope Comics. (Tillagd 2019.)

Goa gubbar på Bob’s Donuts.
Goa gubbar på Bob’s Donuts.

Ät donuts med the locals

Leta upp den trånga men mysiga Bob’s Donuts på Polk Street.

Mission Dolores Park med San Francisco city i bakgrunden.
Mission Dolores Park med San Francisco city i bakgrunden 2009.

Glasspaus vid Dolores park

På hörnan vid vackra Dolores park ligger lilla Bi-Rite Creamery. Mycket olika goda och ovanliga smaker. På grund av köerna vid varmt väder har de satt upp röda avspärrningsrep. Lite vardagslyxig premiärkänsla.

Att göra

Fejkregn på hotellet

Om du vill ha en lite ålderdomlig och överprissatt men samtidigt lite frän upplevelse ska du leta dig ner i källaren på Fairmont Hotel och ta en drink på Tonga Room. (Missa inte det fejkade tropiska regnet.)(Tillagd 2019.)

Upplev Chinatowns mat

Wok Wiz Tours guidar runt Chinatown och berättar mer om stadsdelens liv och framför allt dess mat. Turen slutar i en kinesisk restaurang.

Clarion Alley 2009.
Clarion Alley 2009.

Clarion Alley

Klassisk graffiti-gata i The Mission-distriktet. I samma distrikt finns flera andra liknande gator, bland annat Lilac Street.

Alcatraz i dimma 2008.
Alcatraz i dimma 2008.

Alcatraz

En liten nationalpark med mycket historia som räddades i sista sekunden. Boka långt i förväg. Det finns bara en arrangör som erbjuder besök på ön. Vi åkte på kvällsutflykten och var väldigt nöjda. Mycket tid på ön. Många olika programpunkter att välja på efter rundturen. Vackert i mörkret.

Dykes on Bikes på San Francisco Pride Parade 2009.
Dykes on Bikes på San Francisco Pride Parade 2009.

San Franciscos Prideparad

I slutet av juni fylls gatorna av San Franciscos Prideparad. Till skillnad från i Stockholm är det med marsch än karneval med många officiella deltagare från stad, poliskåren, politiker, skolor och så vidare, men det finns mycket spännande att uppleva ändå. Missa framför allt inte Dykes on Bikes som inleder hela tåget och har du tur kan du se dem dagen innan när de kör genom The Mission och Castro.

Se bio i Castros klassiska biograf

Trots ett helt platt golv är det här San Franciscos mysigaste salong. En klassisk salong där du kan se nya och klassiska filmer. Har du tur får de höra någon spela på orgeln före bioföreställningen.

Varning! Undvik seriemuseet

Även om du är intresserad av serier är Cartoon Art Museum för litet och för tråkigt. Har du tur visar de en intressant specialutställning, och då kan det vara värt inträdet.

Utflykter utanför stan

Golden Gate i dimma 2008.
Golden Gate i dimma 2008.

Cykla över klassiska Golden Gate till vackra Sausalito

Det finns många olika cykeluthyrare i stan. Vi valde Blazing Saddles båda gångerna och var nöjda. En bra del i deras, och andras, hyra är biljetter på båtarna som går tillbaka från Sausalito till San Francisco. Även om det kan vara köer på båtarna och kaotiskt när alla cyklar ska av är det värt att få se Sausalito och San Francisco från vattnet.

För den lille och den store ingenjören

USA:s ingenjörstrupper byggde upp en gigantisk modell av San Francisco Bay Area i en hangar i den norra utkanten av Sausalito när politikerna planerade att bygga in San Francisco Bay. Passa på att besöka när en Ranger guidar.

Bussresa till Napa Valley

Vi åkte till Napa Valley med Wine Country Tour Shuttle. Det går naturligtvis att åka dit på egen hand men vi valde denna dagsturen. Bra val. Liten buss, kanske 10–12 passagerare, och en dedikerad guide vars familj ägde egen vingård. Vi fick besöka tre olika vingårdar, från den lyxiga med mousserande viner till den lilla familjegården som barnen hade tagit över efter föräldrarna.

Shopping

Kanske den bästa seriebutiken i världen

Isotope har flyttat till en av stadens bästa mikrocommunities, Hayes Valley, nära city så nu finns det ingen ursäkt att inte besöka dem längre. Butikens ägare James Sime är dessutom en väldigt vänlig och generös man som gärna ger dig tips på både serier att köpa och spännande ställen att besöka. Var inte blyg.

Luna Rienne Gallery (tidigare Fabric8)

Ung modern konst med mycket lokala San Francisco-motiv.

Borderland Books

Nya och begagnade böcker, främst science fiction, fantasy och skräck, trängs i en fullpackad lite lokal med två utomjordiska nakenkatter.

En prunkande liten oas med många fynd

Butiken Paxton Gate rymmer både det ena och det andra med fokus på växter, naturvetenskap och myter. Även om du inte ska köpa något finns det mycket att titta på, som deras enhörningskranium. Notera att det är fotoförbud, men jag vet inte hur hårt de håller efter det.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

4 svar till ”Det här får du inte missa i San Francisco”

 1. […] This post was mentioned on Twitter by Pelle Sten. Pelle Sten said: Det här får du inte missa i San Francisco (ett utkast) http://bit.ly/cMFs5X #restips /ping @JohanLange […]

 2. Profilbild för Jonatan Larsson

  Tack för tipsen! Jag ska dit i sommar, så det här kom perfekt!

 3. Profilbild för Pelle Sten

  Kul! Säg till om du undrar något.

  13 maj 2010 kl. 18.45 skrev ”Disqus” <
  >:

 4. […] Tips på saker att göra och ställen att äta på: Bloggpost av Pauspling Bloggpost av Pelle […]