Från höstsemester till bokomslag

Tiltshift @ Fabriken Furillen, originally uploaded by pellesten.

Förra året åkte vi på semester till Gotland. En weekendresa i mitten av september efter alla turister åkt hem. En perfekt tid att besöka Gotland insåg vi. En plats som vi hade bestämt oss i förväg att vi måste besöka var Fabriken (trots att de har en av de värsta hemsidor jag någonsin besökt), alltså det stramt modernistiska hotell som ligger på ön Furillen.

Vi svängde förbi under en bilutflykt och jag tog ett gäng bilder. Redan där kände jag att det skulle bli bilder som passade för lite fejkade tiltshift-effekter, alltså att man med hjälp av oskärpa och tydliga färger skapar en dockhus-känsla.

Fler exempel på tiltshift-bilder finns i det här bildspelet.

Några veckor senare, under hösten, fick jag först Flickr-mejl och senare även telefonsamtal från designern Sofia Scheutz som skulle göra omslag till en svensk deckare. Eftersom jag har Creative Commons-licens på alla mina bilder kan jag inte hindra någon från att använda dem, så länge de följer licensen, därför var det kul att de tog kontakt med mig innan boken var tryckt.

Nu är boken på gång och det färdiga omslaget finns att se.

Här ett bildspel med fler bilder från Furillen.


Publicerat

i

av

Kommentarer

11 svar till ”Från höstsemester till bokomslag”

 1. […] This post was mentioned on Twitter by Pelle Sten, Pelle Sten, emanuelkarlsten, Johan Carlström, Kristofer Björkman and others. Kristofer Björkman said: RT @pelles: Se fler tiltshift-bilder och läs om hur mitt foto hamnade på Mari Jungstedt nya Gotlands-deckare. http://bit.ly/cWUl1H […]

 2. Profilbild för hepp | Erik Forsberg

  Kul, grattis!

  Bilden är grym.

 3. Profilbild för Pelle Sten

  Tack! Jag ser fram emot att åka tillbaka och ta en ny (bättre) bild.

 4. Profilbild för Håkan Dahlström

  Jättekul. Stort grattis. :-)

 5. […] Från höstsemester till bokomslag « Framtider.net […]

 6. […] digitalisera hela POP, men vilket underbart jobb. Det är verkligen njutbart att kunna se tillbaka.Från höstsemester till bokomslagHärligt, en bra historia om när CC fungerar som det ska. En lite sämre historia kan ni läsa […]

 7. […] som föddes på Twitter. Nu vill Anders Frick göra samma sak i Sverige. Pelle Sten ger oss ett bra exempel på hur Creative Commons kan fungera. Hans bild blev bokomslag. Och avslutningsvis, en pressgroda […]

 8. Profilbild för 6ft5

  Snyggt! Grattis! Extra stilpoäng till Sofia Scheutz för att hon tog kontakt!

 9. […] Från höstsemester till bokomslagHärligt, en bra historia om när CC fungerar som det ska. En lite sämre historia kan ni läsa här: http://niklas.jakobsen.se/blogg/otillten-publicering-kan-kosta/ […]

 10. […] på användning av en Creative Commons bild på ett omslag är Pelle Stens berättelse om ”från höstsemester till bokomslag” om hur bilder under Creative Commons kan komma till användning. Eller tänk om det i svensk […]