Rikstidningarna kan bli viktigare om de väljer att lokalisera sig

“And so, for a newspaper like the San Franciso Chronicle or the Los Angeles Times or any metro daily, it becomes easier to send a reporter to cover a giant story like Iraq than it is to send a someone to figure out why one intersection in a city has more traffic accidents than any other.”

“Let’s talk about real structural change instead: partition the giants. Maybe the LA Times should actually be broken into three or four or five distinct papers to better cover the market one giant lumbers across today. If you did it smartly, you could still retain many of the economic benefits of large scale while gaining the focus of smaller organizations.”

Citaten är från Bob Cauthorn intressanta inlägg i Rebuilding media om amerikanska regionala tidningar (metro papers). De tidningarna verkar sitta i en liknande situation som de svenska rikstidningarna, speciellt SvD och DN, som båda har börjat en tydligare lokal Stockholmsfokusering men fortfarande hindras av prestigen att vara en rikstidning med allt vad det innebär av utsmetande av resurser och onödig stress och förstörd arbetsrytm i samband med tidiga riksupplagor.

Det kanske är självklarheter men visst har SvD och DN mycket att vinna på att konkurrera närmare läsarna? Och då menar jag alla läsarna, hela Stockholm. Det är ett misslyckande att Mitt i-koncernen nästan är ensam om att bevaka stora delar av Stockholms förorter.

En tidning som Stockholms Fria Tidning skulle haft en mycket större chans att bli en tidning att räkna med om de hade valt att satsa på en läsardriven Stockholmstidning. De kunde kört en hård match med alla gratis lokaltidningar (Innerstadspress, Mitt i, City, Metro) och växt in i en position strax under SvD och DN med prestige för hårda Stockholmsnyheter. I stället tycker jag att de slösar bort sina resurser och sin chans genom att lägga sig i konkurrens med den stora drös av (ekonomiskt) knappt livskraftiga vänstertidningar där det finns en väldigt liten tillväxtpotential. (Obs. Jag har inte orkat läsa SFT sedan min första årsprenumeration så den kan vara fantastiskt bra i dag men jag har inte hört någonting om den sedan dess som tyder på det.)

3 comments

Comments are closed.