Magiskt magasin

Aase Berg fylls med fasa av tomheten och kommunikationsbristen i H P Lovecrafts böcker. Ursula K LeGuin berättar om glädjen att skapa nya världar. De gamla surrealisterna på BLM flyr i sitt nya nummer in i de fantastiska världar som skapats i otaliga science fiction-, fantasy- och skräckverk. Fantastisk litteratur.

BLM 6 | Magasin för litteratur, film och alver

Hippiebarnet China Miéville pratar om politik, städer och klaner i sin romanvärld Bas-Lag. Själv köpte jag Perdido Street Station tidigare i höst utan att orka läsa ut den. Miévilles prosa var helt enkelt för omständlig. Sida upp och sida ner med platser, ljud och lukter. Vilket ju är bra. Men han kom aldrig någon vart.

Fantasyförfattare har generellt sett ett problem med sina romaner, eller kanske snarare – med sina episka verk. De sväller ut över alla breddar. J R R Tolkien och Stephen King har en del av ansvaret. Det vore en lisa att se författarna experimentera med novell-formatet.

Tidningssidorna är sprängfyllda med boktips. Även om du inbillar dig att du kan allt kommer du att hitta en författare som du inte visste fanns. Tur att det är julklappstider.

Sedan påminns vi om klassikerna som publiceras som barnlitteratur. Det är författare som Susan Cooper, Alan Garner, Maria Gripe och Philip Pullman. Litteratur som är skriven för alla kan inte bindas fast av åldersgränser.

Och kom ihåg: Det är alltid bättre att läsa fantasyböcker på originalspråk.

Artikeln publicerades urpsrungligen i Expressen. 2002-12-06.


Publicerat

i

av