Mörkret som simmar mot Disney

Candy Quackenbush kommer från den amerikanska kycklinguppfödarstaden Chickentown. Trött på inskränkt lärare och en våldsam fader flyr hon en solig eftermiddag till den stora ängen i stadens utkant. Där finner hon en förfallen fyr. Mil från närmaste hav.

CLIVE BARKER | Abarat | Harpercollins

På ängen möter hon också den mystiske figuren John Mischief som jagas av en ännu märkligare och farligare varelse. Detta är början på en resa till Abarats drömlika ö-värld.

Candy Quackenbush jagas oavbrutet av elaka monster och varelser som vill föra henne till sina härskare. Som väl är får hon ständigt hjälp av personer som kommer i hennes väg.

Författaren och konstnären Clive Barker har återigen skapat en helt ny värld där allt är möjligt och sidorna svämmar över av underliga och magiska varelser och ting. De 100 oljemålningarna som pryder bokens sidor är en resa i sig själv.

Efter ett antal böcker som skulle behövt en hänsynslös redaktör verkar Barker ha hittat sin väg igen.

Detta är hans territorium. Handlingen känns aldrig långsam eller utdragen.

Clive Barker återkommer till ett av sina återkommande förvandlingsteman.

Att vi är mer än vi tror att vi är och att vi kan så mycket mer. Den handlar också om att vi måste ta det onda med det goda. Att vi aldrig kan utrota ondskan. ”Darkness has always had its part to play. Without it, how could we know when we walked in the light?”

Det underligaste i hela historien är dock att Disney har köpt filmrättigheterna till denna visserligen magiska men, nu i första boken, mörka och rätt otäcka värld. 2005 är första filmen planerad att ha premiär.

Artikeln publicerades ursprungligen i Expressen. 2002-10-21.


Publicerat

i

av