Life on Mars

Egenpublicerade serier säljer bra – i USA i alla fall. Där har Rick Spears och Rob G med envishet skapat ett växande intresse för sin svartvita serie Teenagers from Mars. Tidningen har i en del amerikanska seriebutiker slagit ut bland annat X-Men från försäljningslistans förstaplats.

RICK SPEARS och ROB G | Teenagers from Mars | Eget förlag

Trots namnet handlar det inte om science fiction fylld av utomjordingar och laserpistoler utan om ungdomar som lever i den lilla staden Mars i USA. Ungdomar som går lite vid sidan av. Som inte vill eller orkar bry sig om att hitta sin plats i den konforma amerikanska drömmen.

Den realistiska känsla till trots är det ändå som om overkligheten bryter igenom ibland. Gränsen mellan verklighet och fantasi kan vara tunn i serier.

En intressant detalj som de inte har utnyttjat till fullo är de små teckningarna de placerar i tankerutorna. Lite som Mats Källblad i Vakna laglös och Garagedrömmar. Källblad känns för övrigt som en liknande berättare. Skillnaden är att Rick och Rob berättar om punkiga ungdomar i en amerikansk håla och Mats skriver om motorcykelintresserade ungdomar på den skånska landsbygden.

Det är lite samma känsla av att vara ung och bli sedd som en utomjording av de vuxna, samtidigt som man själv är på väg att växa upp, och kämpar emot det bittra slutet.

Artikeln publicerades ursprungligen i Expressen. 2002-10-16.


Publicerat

i

av