När verkligheten förvrids

Tänk dig att du öppnar en dörr som tidigare bara gömt en tegelmur och upptäcker en mörk korridor bakom den. Och att du går in i korridoren och upptäcker en förvriden version av din egen lägenhet. Med en mycket annorlunda mamma och pappa.

NEIL GAIMAN och DAVE MCKEAN | Coraline | Harper Collins.

I sin nya barnbok närmar sig Neil Gaiman den klassiska ”flicka-försvinner-till-en-annan-verklighet”-sagan som odödliggjorts i Lewis Carrolls klassiska böcker Alice i underlandet och Alice i spegellandet.

Under ett sommarlov flyttar Coraline och hennes mamma och pappa till en ny lägenhet. Hon har inget att göra och hennes föräldrar hinner inte med henne. I stället utforskar hon lägenheten och hittar en låst dörr i det oanvända finrummet.

I den andra lägenheten bakom dörren förvrids sakta verkligheten.

Allt ser nästan men inte riktigt ut som på hennes sida dörren. Där möter hon ett par som ser ut och låter som hennes föräldrar, men inte riktigt.

Det är något oroande med dem.

Coralines andra mamma vill behålla henne hos sig. Och i en garderob finns tre barn som mamman tröttnat på. Coraline tvingas anta en utmaning för att försöka komma hem igen.

Neil Gaiman skriver enkelt och drivet med skrämmande och spännande figurer. Bra för alla som har haft ett tråkigt sommarlov. Vi får se om den kommer i svensk översättning precis som Neil Gaimans tidigare ungdomsroman Stjärnstoft.

Artikeln publicerades urpsrungligen i Expressen. 2002-08-12.


Publicerat

i

av