Hela helvetet stormar

Lös gåtan och porten öppnas till en värld av sadistiskt sexualiserat våld, tortyr och förnedring. Cenobiterna för ett krig – mellan ordning och kaos.

CLIVE BARKER m fl | Hellraiser | Checker Book Publishing Group

Välkommen till helvetet.

Tio år efter att Clive Barkers genombrottsfilm Hellraiser anpassades till seriemediet kommer nu en 200 sidor tjock samlingsvolym. Jämfört med originalutgåvorna har många av de mest innovativa och skrämmande serierna valts bort till förmån för det mer ordinära.

Filmen var en milstolpe inom den moderna skräckfilmen. Den tog sig själv på allvar och skapade i den spikprydda Pinhead en populärkulturell ikon.

Då uppföljarna blev allt uslare tvingades de som hade fångats av mytologin till det enda alternativet: serien.

Här kunde historierna om LeMarchands box och Leviathans rike byggas vidare. En värld av förräderi, sadism, gåtor och mänskliga lustar.

Vår fruktan är aldrig så stor som innan monstret avslöjar sig, när vår fantasi ännu inte har några gränser. Det var när serierna tryckte sig som djupast in i människans fruktan som de mörka rutorna kröp sig på läsaren.

I dess slarvigaste stunder var det inte mer än effektsökande action med en skräckbotten.

Det tydligaste exemplet på hur lyckade experiment kunde skapa oro och skräck endast med hjälp av antydningar är ”Wordsworth”, Neil Gaimans och Dave McKeans berättelse om en besatt man som får ett ovanligt korsord av en främling. Under tiden mannen löser korsordet upptäcker han sina egna mörka sidor. Det är Dave McKeans karakteristiska mörka och oroande collageteknik som lyfter serien till en högre nivå.

Artikeln publicerades ursprungligen i Expressen. 2002-07-25.


Publicerat

i

av