Murarna blir högre

Och flyktingarna blir fler.

KOMMENTAR

Sedan 1998 har minst tio personer dödats i samband med att de har tvångsutvisas.

I Österrike kvävdes Marcus Omofuma till döds när han flögs till Rumänien. De tre poliserna som eskorterade honom hade med sig flera rullar kraftig tejp som de köpt privat för att kunna passivisera dem som skulle utvisas. Detta var en etablerad rutin.

Temat i det senaste numret av den engelska tidningen Mute är ”Beach or border?” (Strand eller gräns?). Där pekar den tyske journalisten och aktivisten Florian Scheider på flera absurditeter i den europeiska immigrationspolitiken.

Trots att EU-länderna har gjort allt för att försvåra för flyktingar att söka asyl i området har allt fler så kallade illegala flyktingar tagit sig in. Flyktingar som tvingas leva i en mental och fysisk gråzon.

Samtidigt vill allt fler tillåta arbetskraftsinvandring. I Tyskland har några tusen datatekniker släppts in i landet under begränsade perioder, utan de rättigheter som landets medborgare har.

Detta har fått medlemmar av rörelsen ”Ingen människa är illegal” i Tyskland att skapa en ny slogan: ”Alla människor är en expert”.

När endast experter får ett människovärde i dagens bytesekonomi tvingas vi alla bli experter.

Sedan nationerna har blivit mer paranoida efter 11 september tar de till det enda vapnet de ser: högre murar. Men sann säkerhet kräver rättvisa – även för fotbollsintresserade Khalil som har flytt från Marocko till Spanien i en båt tillsammans med 52 andra.

Artikeln publicerades ursprungligen i Expressen 2002-07-20.


Publicerat

i

av