Ett tag kändes det som att ju större reportrarnas bildbyline blev i papperstidningarna desto snabbare närmade vi oss mediets död.
Webbtidningarna gick om papperstidningarna med hjälp av opinionsmaterialet och tyckarna men det blev aldrig någon riktig bra ordning på skribenternas bylinebilder.
En del tidningar, främst inom Mittmedia-koncernen, har valt den obegripliga vägen ”Vi lägger tyckarens bild i bilden som illustrerar texten”. Men alla gör inte som det är tänkt.
Om man nu vill ha frilagda bilder i andra bilder tycker jag att man ska följa Breakit-modellen. Lägg en rejäl vit rand runt den frilagda bilden så att det är tydligt att det är en friläggning.
Andra, som DN, GP och Sydsvenskan, kör den enkla och tydliga med lite tråkiga ”Vi lägger skribenten bredvid bilden”.
Aftonbladet tonar ut bilden men det är fortfarande i princip samma sak med bild bredvid bild.
SvD jobbar mer med de frilagda bylinebilderna som en del av textpaketet vilket onekligen känns genomtänkt och stiligt.
The Guardian har länge kört med citat och rund bild. Det är helt klart det tydligaste alternativet men gör det också, på gott och ont, svårare att göra det till en del i ett samlat nyhetspaket.
Jag upptäckte att HD har börjat med en kombination av SvD och The Guardian som jag gillar. Där har de lagt in profilens bylinebild i en boll och placerat den så att den ligger halvt i bilden och halvt i textpaketet.
Mina personliga favoriter för de stora puffarna är helt klart HD:s och SvD:s varianter. Det är båda tekniska lösningar som rimligen gör det mer lättjobbat för webbredaktörerna.
De små puffarna är svårare. Oftast är de bara nedskalade versioner av artiklarnas dragarbilder. Men det är troligen bättre att lösa det tekniskt, precis som HD och SvD, eftersom det går att uppdatera alla puffar snarare än att digitalt skapa en kombinerad bild som aldrig går att fixa utan att byta ut den. Att jobba som The Guardian gör med citat och profilbild kan ha större impact än ett bildcollage kombinerat med rubrik och pufftext. Tror jag.
Anders Walden har ju för övrigt skrivit rikligt om bylinekrisen. Redan 2015 i Café och nu senast på Twitter.
Den norska journalisten Øyvind Holen skrev om bildbylinesjukan för några år sedan.