Den viktiga frågan om tyckarnas bylinebilder i nådens år 2019

Ett tag kändes det som att ju större reportrarnas bildbyline blev i papperstidningarna desto snabbare närmade vi oss mediets död.

Bilden på Niklas Svenssons enorma bildbyline lånad från Andrev Waldens blogg.

Webbtidningarna gick om papperstidningarna med hjälp av opinionsmaterialet och tyckarna men det blev aldrig någon riktig bra ordning på skribenternas bylinebilder.

En del tidningar, främst inom Mittmedia-koncernen, har valt den obegripliga vägen ”Vi lägger tyckarens bild i bilden som illustrerar texten”. Men alla gör inte som det är tänkt.

Den klassiska bildbylinen inlagd i illustrationsbild. Här från Sundsvalls Tidning.
Ännu en som följer Mittmedia-modellen. Här från Länstidningen Östersund.
Men alla gillar tydligen inte att lägga frilagd bild i bild så de kör med den enklare bild bredvid bild-modellen i stället. Här från Dalarnas Tidningar.
Andra Mittmedia-tidningar gör det ännu enklare och nöjer sig med att publicera porträttbilden. Här från Arbetarbladet.

Om man nu vill ha frilagda bilder i andra bilder tycker jag att man ska följa Breakit-modellen. Lägg en rejäl vit rand runt den frilagda bilden så att det är tydligt att det är en friläggning.

Den klassiska Breakit-friläggningen, även om jag kan tycka att det är lite för liten vit kant på den här.
Kanten är bättre här, men det blir lite tramsigt med den andra friläggningen. Men Breakit ska väl också vara den lite roligare näringslivstidningen?
Här är randen helt perfekt men det här är ju ingen tyckare, så randen används inte enbart på opinionsmaterialet i Breakit.

Andra, som DN, GP och Sydsvenskan, kör den enkla och tydliga med lite tråkiga ”Vi lägger skribenten bredvid bilden”.

Bild bredvid bild i DN.
Bild bredvid bild i GP.
Bild bredvid bild i HD/Sydsvenskan Näringsliv.

Aftonbladet tonar ut bilden men det är fortfarande i princip samma sak med bild bredvid bild.

SvD jobbar mer med de frilagda bylinebilderna som en del av textpaketet vilket onekligen känns genomtänkt och stiligt.

Rolf Gustavsson med klassisk utrikeskorre-profil i SvD.

The Guardian har länge kört med citat och rund bild. Det är helt klart det tydligaste alternativet men gör det också, på gott och ont, svårare att göra det till en del i ett samlat nyhetspaket.

The Guardian nöjer sig med citat och boll.

Jag upptäckte att HD har börjat med en kombination av SvD och The Guardian som jag gillar. Där har de lagt in profilens bylinebild i en boll och placerat den så att den ligger halvt i bilden och halvt i textpaketet.

HD bollar med fotbollsartiklarna.

Mina personliga favoriter för de stora puffarna är helt klart HD:s och SvD:s varianter. Det är båda tekniska lösningar som rimligen gör det mer lättjobbat för webbredaktörerna.

De små puffarna är svårare. Oftast är de bara nedskalade versioner av artiklarnas dragarbilder. Men det är troligen bättre att lösa det tekniskt, precis som HD och SvD, eftersom det går att uppdatera alla puffar snarare än att digitalt skapa en kombinerad bild som aldrig går att fixa utan att byta ut den. Att jobba som The Guardian gör med citat och profilbild kan ha större impact än ett bildcollage kombinerat med rubrik och pufftext. Tror jag.

Anders Walden har ju för övrigt skrivit rikligt om bylinekrisen. Redan 2015 i Café och nu senast på Twitter.

Den norska journalisten Øyvind Holen skrev om bildbylinesjukan för några år sedan.


Publicerat

i

av

Etiketter: