Mattips i Köpenhamn (maj 2017)

Några slumpmässiga tips på god mat att äta i Köpenhamn efter en weekendresa i maj 2017. Eftersom Torvehallerne är uppdelade i två byggnader med salt respektive sött får det bli så här med.

Salt

Chili con Carne på Le Petit

I all sin enkelhet var nog ändå besöket på Le Petit bäst. Det är en enkel liten fransk bistro i Torvehallerne med trevliga ägare, en kort meny och gott vin (och eget öl för de som gillar sånt). Här en Chili Con Carne med gräddfil och choklad. Helt rätt mängd hetta för del (alltså märkbar men inte så att den tar över.

Svinekødfilet og abrikos  på L’Altro

L’Altro, en Bib Gourmand-restaurang i Michelinguiden, har en avsmakningsmeny men denna gången blev det en fläskfilé med aprikos från à la carte-menyn. Smaskigt, även om jag skulle önskat mig mer aprikos.

Smørrebrød på Blød Hat

Det här enkla smørrebrødet med sagolikt krispig bacon och kokt potatis var mitt favoritsmørrebrød på Blød Hat (jag testade också deras vanliga rostbiff). Betyget drogs ner lite av stressad personal som fick påminnas om missade rätter. Barer som anställer för lite personal var något vi noterade på flera ställen tyvärr.

Smørrebrød på Cap Horn

En mer klassisk smørrebrødsuppställning på Cap Horn i Nyhavn. Dock tyckte jag inte att brödet passade till räksmörgåsen (fast ägget var helt perfekt) och rostbiffen smakade alldeles för lite, vilket var särskilt oväntat eftersom det ändå var lite pepparrot riven över den (dock alldeles för lite).

Sött

Chokladglass på Is á Bella

Gudomligt god. Inne i den söta delen av Torvehallerne var det en lång kö vid Is à Bella, och det är lätt att förstå. Otroligt god glass. Jag testade deras vanliga chokladglass och den extra mörka chokladglassen. Båda var mycket goda. Den extra mörka chokladglassen var nästan svart och innehöll små chokladkorn som gav en extra textur.

Rabarberglass på Istid

Istid var det ställe jag hade sett fram mest emot att besöka eftersom de gör glass med flytande kväven, vilket ju är spektakulärt. Och även om glassen var god var jag nog lite besviken. Glassen var god. Helt rätt konsistens och allting, men smaken var lite blaha blaha (framför allt i kontrast till Is à Belas smakrika glass). Har för mig att det var deras rabarberglass jag testade.

Efter att ha testat flytande kväve-glass i San Francisco, Reykjavik, Austin och Köpenhamn (blygsamt skryt) förstår jag inte varför det fortfarande inte finns någon som har tagit det här konceptet till Sverige.

Tiramisu på L’Altro

Tiramisun på L’Altro. Väldigt god. Men det var inte mer än vad jag förväntade mig från det stället.

Kiksekage på Mormors

Kiksekage på Mormors. En klassiker. Missa inte att besöka fiket om ni är i närheten. Kan konkurrera med Stockholmsrestaurangen Peppar i utsmycknad, fast det här handlar om folkhemsnostalgi.

Træstammer på Andersen Bakery

Træstammer på Andersen Bakery, mitt emot Hovebanegården. Inte lika gott som svenska dammsugare, lite för tråkig konsistens på fyllningen. Men välbakade.

The Heartbreaker Triple Chocolate på American Pie Co

Holy Mother of sockerchock! The Heartbreaker Triple Chocolate på American Pie Co räcker till flera, även om varje bit inte är märkvärdigt stor fysiskt är den fullproppad med kalorier. Men skippa grädden. Tråkig burkgrädde. Borde vara förbjudet. Och när du ändå är här ska du passa på att besöka någon av Faraos Cigarers fem butiker i närheten. En med film-, tv- och serieprylar, en med mest serier på engelska, en med rollspel osv, en med maskerad- och larp-grejer och en med bara serier på danska.

Tintin på Faraos Cigarer


Publicerat

i

av