Nördologi: Alice Brax om julmust

Alice Brax är matjournalist, och matbloggare på Brax on Food, berättar om varför vi nördar ner oss i julmust.
– Vi nördar in oss i julmust för att det är en del av vår barndomsjul.

Missa inte! Längst ner i blogginlägget finns en kort video där Alice Brax berättar hur du själv arrangerar ett eget julmusttest och vad du ska tänka på när du testar de olika sorterna.

Vad är det som är så fascinerande med julmust?

– När jag var liten var det att det ser ut som öl – det skummar och det ser ut som det här som alla föräldrar dricker – och så smakar det läsk. Det bästa av två världar. Och nu i vuxen ålder är det väl mer att det inte är så mycket som läsk utan mer som öl. Inte så sockersött. Lite mer karaktär.

Nästan all julmust baseras på en essens från ett företag. Smakar de olika sorterna verkligen annorlunda?

– Essens är något man köper in, sedan får man själv tillsätta vatten, socker och kolsyra. Framför allt vattnet varierar väldigt mycket från ort till ort, vissa orter har mycket högre kalkhalt, sedan kan man ha mjukare vatten. Detta påverkar musten. Även hur hårt kolsyrad musten är, hur mycket socker man tillsätter och om man snålar med essensen påverkar smaken.

Olika viner passar olika bra till olika maträtter. Vad passar speciellt bra med must?

– Svensk julmat är optimal med must.

– Sedan har jag lagat mat med must. ICA-Kuriren är en väldigt rolig och modig tidning som sa ja när jag föreslog att jag skulle göra en trerätters måltid med must. Då började jag med en julmustgranité, sedan var det en köttgryta med must och sist en float med en stor kula vaniljglass i ett glas must.

Kan man ersätta öl i alla matrecept med must i stället?

– Det är värt att prova. Must innehåller mycket mer socker så det blir mer sockrigt och inte samma beska. Man brukar ju ha öl när man kokar kräftor och man tillsätter även sockerbitar i kräftlagen. Så där har vi något för nästa år – julmustkokta kräftor.

Blir det egentligen någon skillnad i smaken när man lagrar must?

– Det är jättebra att lagra must. Det allra bästa är om affären lagrar must för det innebär oftast att de säljer ut den till halva priset. Vilket blir mer must för pengarna.

– Jag har provat att lagra alla sorters must. Plastflaskor är inte bra. Kolsyran läcker ut vid korken.

– Jag bodde under hösten i en lägenhet där jag hade gömt undan lite påskmustflaskor. Och de hade jag tydligen gömt undan lite för väl. De hade bäst före-datum 2006. Funkade utmärkt. Lite för lite kolsyra.

– Det blir mer smak. Precis som med vin ju bättre produkt från början ju bättre är det på att lagras. Apotekarnes must har jag prövat tre olika år samtidigt och då var årets must lite blaskig när jag jämförde den med musten som var lagrad ett år. Mycket rikare smak, ofta förstärks kaffetonen och den rostade chokladiga smaken. Den som var lagrad två år hade bra smaker men var lite platt. Kolsyra är ju något som lyfter upp smak.

Finns det trender inom must?

– Ja, tyvärr. Jag har noterat de här otäcka trenderna av att smaksätta must, vilket som väl är trycktes ner igen. Däremot finns en positiv trend. Det finns många fler bryggerier som vågar satsa på must. Små bryggerier. Grebbestad är ett fantastiskt exempel som har dykt upp på sistone. Det är en stor sorg att bo i Stockholm när man inser att det inte finns så gott om julmust från västkusten här. Men jag tror att jag kommer kunna hitta det någonstans.

Intervjun sändas ursprungligen i Sweet Sunday Web Crunch den 29 november.

2 comments

Comments are closed.