Ny serier, för mig i alla fall, på SPX

Malmö regerar.

Jag var en vända på SPX i går. Plockade på mig en hög seriehäften. Det nya svenska serieförlaget Komika lanserade Fasil på mässan. Det är en ny serie häften i A6-format, enligt egen uppgift inspirerade av den franska bokserien Patte de mouche, men eftersom jag inte har någon egen erfarenhet av dem jämför jag hellre med Seriefrämjandets Lantis-serie som kommit ut sedan 2002. Först ut var Malmöbon Rasmus Gran.

Mer information här:
Lantis
Fasil
I alla fall. Malmöbon Niklas Asker gjorde jag först bekantskap med i Malmötidningen C’est bon innan den blev en allt fetare antologitidning. I min lilla hög deltar han i de två bästa häftena. Först i den egna Nu eller aldrig mer som Lantis gav ut förra året. Det är en stillsam socialrealistisk meditation över döden och kärleken. Dessutom har han tecknat Patrik Stigzelius Vicky från 2003. Ännu mer socialrealism om våld, övergrepp och att bli sedd. Niklas Asker tecknar levande och nyansrikt.

Mer information här:
Niklas Asker
C’est bon

Den siste lantisen
Malmöbon Mattias Elftorp kör en variant på sitt vanliga race i Den siste lantisen från förra året. Spretigt men effektivt tecknat om hur stan tar över. Oftast befinner sig Mattias Elftorps huvudpersoner djupt inne i storstadens myller i en eller annan cyberpunkinfluerad historia. Här befinner vi oss på utsidan av samma myllrande stad och tittar in på de anonyma höghusen som rör sig ut över gränsen.

Mer information här:
Mattias Elftorp

Snobbar

Kim W Andersson, ha! Ännu en Malmöbo, är en ny upptäck som skrivit och tecknat James grill, en berättelse om en man som kommer tillbaka till den gamla hålan och möter sitt gamla jag. Han tecknar tydligt men expressivt. Lite mer amerikanskt än de flesta andra svenska serietecknarna.

Mer information här:
Kim W Andersson
Lucky Death Comics
Bäst av de nya Fasilhäftena är Bestseller. Ett samarbete mellan Emelie Friberg och Mattias Thorelli. Det är en effektivt berättad ordlös historia om groupies, kärlek och berömmelse. Teckningarna porträtterar känslor effektivt och drar med läsaren i berättelsen.

Mer information här:
Hallon Press
Mattias Thorelli
Emelie Friberg
En mer avskalad småsurrealistisk historia och våld och kärlek serverar Mikael Sol i Fasilseriens rekordlånga titel De lyckliga dagar du har nu är dina framtida år av sorg, saknad och bottenlös ensamhet. Plats: Typisk svenska småstad. Trots att det är stora känslor är berättelsen presenterad på ett distanserat sätt och jag kan inte riktigt bry mig och slutet är för klichémässigt för mig.

Mer information här:
Mikael Sol

Henrik Lange är en klassisk Göteborgsvitsare med minnesvärda fanzines som Elrak Journalen och böcker som William Burroughs-boken Kokomo bakom sig, men Lantisberättelsen Inget lik från 2004 är för lite historia utdraget för mycket. Mer som en del av en längre historia än något fristående.

Mer information här:
Henrik Lange
Underst i högen ligger Ranjith Pereras ambitiösa men ointressanta miniepos Symphony No. 1 in D Minor från Fasil.


Publicerat

i

av

Etiketter: