Japan är ett väldigt spännande land att besöka. Både stora kontraster från Sverige (språket, hur religionen är en del av vardagen, större byggnader och fler människor på en del platser) och en del likheter (det är ordnat, kösystemet respekteras, bagerierna är top notch). Efter att ha besökt landet några gånger har jag samlat på mig en del tips och tricks som kan vara användbara.
Innan resan
- Det finns många olika sorters hotell i Japan. Men räkna med att alla rum är mindre än ni är vana vid.
- En kedja vi gillar är Henn na Hotel, eftersom de i en del av sina rum har ångskåp (LG Styler) där man kan hänga in dagens kläder och fräscha upp dem tillräckligt väl för att kunna använda dem även dagen efter.
- Om ni ska resa mycket med tåg är det rekommenderat att köpa ett Japan Rail Card i förväg, men om ni bara ska åka några enstaka sträckor funkar det bra att antingen köpa vanliga biljetter i förväg och hämta ut dem när ni kommer till Tokyo eller till och med köpa biljetter direkt på tågstationen. Det finns många maskiner där man kan välja engelska när man ska köpa biljetter.
- I appen Plånbok/Wallet kan man lägga till Resekort. I kategorin Japan finns tre kort att välja mellan.
- Jag skulle rekommendera att välja Suica. Det går att använda i stora delar av Japan och funkar både på kollektivtrafiken och i en del affärer, till exempel snabbköp som 7-Eleven och Lawson eller husgeråds- och klädbutiker som Muji.
- Suica-kortet funkar som ett betalkort man fyller på med pengar direkt i Plånbok-appen med hjälp av Apple Pay.
- Växla några tusen kronor till yen innan resan. Det finns många oväntade ställen som inte tar kort, en del restauranger till exempel.
- Köp melatonin på Apoteket och kämpa igenom första dagen i Japan. En tablett vid ”normal” sovtid de första nätterna i Japan underlättar sömnen och minskar jetlagbesvär. Gör samma sak vid hemkomsten till Sverige.
- Förbered inför både passkontrollen in och ut ur landet och eventuella tullfria köp i landet genom att skapa ett konto på Visit Japan Web.
- Olika ”bra att ha-grejer” som paraply, resegalgar och solskyddsfaktor är bättre, billigare och roligare att köpa på plats än att frakta med sig. Japan är ett fantastiskt land för praktiska prylar och små uppfinningar. Stopra genomskinliga paraplyer till exempel finns i alla snabbköp.
- Tillägg den 6 december 2024: Jag kan verkligen rekommendera boken ”Tokyo: Staden/Adresserna” skriven av Kjell Fornander, utgiven på Karavan förlag, om du vill ha en initierad och intressant guidebok.
Under resan
- Tokyo är en gigantisk metropol som består av flera olika städer som har växt ihop. Varje stadsdel har sin egen profil.
- Shinjuku är den klassiska heta stadsdelen med många unga och uteställen.
- Shibuya har mycket modebutiker och annan lyx.
- Ueno har museer och parker.
- Akihabara har elektronik- och nördbutiker.
- Asakusa har ett enormt tempelområde med massa små butiker i en lång trång gata som leder upp till templet. Många turister.
- Kuramae ligger strax söder om Asakusa och där finns många små mysiga kaféer och butiker.
- Kollektivtrafiken är fantastisk men våga utforska Tokyo till fots och upplev den särskilda rytm som skapas av övergångarna mellan stadskärnor och bostadsområden.
- Japanska är svårt. Det är ett talspråk och tre olika skriftspråk. Men det är lätt att ta sig fram med hjälp av Google Maps och Google Translate.
- I all kollektivtrafik är både skyltar och utrop ofta på minst två språk (japanska och engelska), ibland upp till fyra språk (kinesiska och koreanska).
- Japan har allt från syltor till lyxrestauranger. Testa allt. Rullbandssushi, ramensyltor, omakaserestauranger.
- De flesta restauranger har antingen digitala menyer där man kan välja språk eller fysiska menyer på engelska. Och har de inte det går det alltid att översätta med appen Google Översätt/Google Translate. Funkar även på handskrivna menyer.
- Ett litet, litet fåtal restauranger vill bara ha japanska kunder, men då har de alltid en handskriven lapp om att de inte talar engelska på entrédörren.
- En del restauranger och barer har antingen en ren entréavgift eller obligatoriska förrätter som man måste beställa. Tyvärr kan det här antingen vara ett tecken på att det är en turistfälla eller att det helt enkelt är ett populärt ställe i ett område med många potentiella matgäster. Så det räcker inte för att avgöra om något är en turistfälla eller inte.
- Traditionella japanska frukostar är mer som svenska luncher med lax och ris och inlagda grönsaker.
- Vill ni ha mer västerländska frukostar och inte har det på hotellet kan ni leta upp bagerier vid tunnelbane- eller tågstationer. Där kan man ofta plocka ihop det man vill ha och sedan betala för det i kassan samtidigt som man beställer dricka, för att sedan slå sig ned vid ett bord eller ta med sig till en park i närheten. Vie de France är en bra kedja som finns på många ställen.
- Det finns inga offentliga papperskorgar i Japan. Gör som japanerna och ta med en egen soppåse i en väska – eller leta upp närmaste 7-Eleven/Lawson. De brukar ha en liten papperskorg vid kaffeautomaten nära entrén.
Hotell
- Asakusa kokono Club är ett mycket snyggt retrohotell som ligger precis vid tempelområdet i Asakusa. Massor av restauranger och barer i närheten.
- Henn na hotel är en mindre kedja med hotell i Tokyo och flera andra städer i Japan.
Restauranger
- Tonkatsu Juroku är ett jättelitet ställe som serverar tonkatsu, Japans friterade fläskkotletter. Mycket trevliga personer bakom disken som hanterar engelska.
- Tokyo Butchers är min favoritrestaurang i Tokyo. Man får betala för en obligatorisk parmesanförrätt som är helt ok och sedan bör man beställa både en annan matigare förrätt och en huvudrätt, för huvudrätten tar – för att vara i Japan – ovanligt lång tid på sig. Har man tur får man sitta vid bardisken och se när kocken steker köttet över en stor grill i mitten av köket.
- Tanken bakom Sushidokoro Isseki Sancho är att kunna erbjuda kvalitativa omakasemiddagar utan att det kostar för mycket.
- Ensia är en modern fransk restaurang med en kort bardisk där man sitter och äter som ligger gömd bakom ett litet franskt bageri. Boka i förväg. De är inte jättebra på engelska men maten är mycket god.
- Pizza Linda är en bra liten pizzeria med några bord. Klassisk italiensk pizza – men ibland med en twist, som fiskyngel, så kolla noggrant ingredienserna.
- Tensuke är en jätteliten restaurang som specialiserar sig på friterat. Ägaren är jättegammal, men har tack och lov en assistent vid sin sida. De serverar numera bara lunch från 12.00. Var där ungefär en halvtimme i förväg och ställ er i kö. Beställ den särskilda äggmenyn där det bland annat ingår den fascinerande rätten friterat pocherat ägg serverat på ris.
Kaféer
- chigaya Kuramae är ett mysigt litet kafé där man först plockar det man vill äta på en liten bricka och sedan beställer vad man vill dricka vid kassan.
- I’m donut? Kan vara den mest populära donutkedjan i Tokyo. Risk för långa köer. Om ni går förbi en och det inte är någon kö kan det vara vät men det finns så många andra fikaställen. Gäller alla hajpade matställen i Japan. Gå vidare om det är långa köer.
- Higuma Doughnuts × Coffee Wrights Omotesando är ett lite kafé med färska donuts och nybryggt kaffe i Shibuya.
- Be a good neighboor är en kaffekedja som bland annat finns i gallerian vid Sky Tree.
- Kön bildas snabbt utanför Pelican Café som serverar japanska sandwichard med en twist. I stället för friterad fläskkotlett är det friterad skinka.De har också väldigt goda fruktsandwichar med mycket grädde.
Shopping
- Bookoff/Hardoff är en kedja med andrahandsbutiker. I alla butiker finns böcker (tyvärr är det mest på japanska), spel, skivor, dvd-filmer. Men alla butikerna skiljer sig lite från varandra. Vissa har mer musikinstrument, vissa har mer kläder, andra har mer lyxprylar (handväskor, solglasögon, skor och kläder).
- Framför FN-byggnaden är det en liten marknad med lokalt odlad frukt och grönsaker, och annat i matväg, varje söndag 10–16.
- Klädkedjan Uniqlo finns även i Sverige men det är mycket billigare i Japan.
- Daiso är en kedja med 100 yen-saker/10 kronors-saker. Mycket skräp men en del användbart. Ett alternativ är 3coins.
Kultur
- Asakura Museum of Sculpture är ett coolt litet museum efter en skulptör. Där halva byggnaden är hans gamla verkstad och halva byggnaden är hans gamla bostadshus med en vacker liten innergård med uråldriga karpar och på taket finns en liten trädgård och skulpturpark. In närheten ligger gatan Yūyake Dandan med många små och stora kattdetaljer. Mellan museet och gatan finns ett litet kafé som heter Skåne.
- Konstnären Yayoi Kusama (med alla prickarna) har ett eget litet museum i flera våningar, inklusive en fin gård på taket. Boka i förväg. Strikta tidsregler.
- Besök Tokyo Metropolitan Government Building i närheten av Shinjukus enorma tågstation. Där kan man åka upp till en gratis utsiktsvåning långt över stan med utsikt i alla riktningar.
- Om man gillar Studio Ghibli-filmer är deras museum i Tokyostadsdelen Mitaka ett bra besök. Köp tidsbestämda biljetter innan ni åker dit. Det finns numera även ett helt lekland i Nagoya, men det har vi inte besökt än.
- Fukagawa Fudou-dō i Tokyostadsdelen Koto är ett stort buddisttempel med en liten ”turistläktare” där man kan sitta och ta del av en ceremoni utan att störa. Bredvid finns Shinto-templet Tomioka Hachiman där de största sumobrottarna förevigas.
- Tokyo Metropolitan Art Museum är ett enormt konstmuseum med många olika specialutställningar, tänk vårsalongen fast otroligt mycket större. Ligger i museumklustret i Ueonoparken. Här finns även Tokyos Nationalmuseum.
- 21_21 Design Sight är ett fräckt monument till modern design och konst nedsänkt i en liten park.
Utflykter
- Förorten Kamakura ligger söder om Tokyo nere vid kusten. Här finns mycket tempel uppe i kullarna norr om innerstaden (bland annat Hokoku-ji som har en mäktig bambuskog som det kostar några kronor att besöka) och strandhäng söder om innerstan.
- Rikugien Gardens är en oas inne i Tokyo med tusentals hortensior under säsongen och många fina japanska vyer för fina selfiebakgrunder. Kostar ungefär 30 kronor i entré.
- Okuno Building är ett coolt bostadshus – mitt bland Ginzas skyskrapor – byggt under den så kallade Showa-eran (efterkrigsperioden) där det i dag finns en mängd små hantverkare och deras butiker. En gammal lägenhet är öppen som ett minimuseum.
- Waseda El Dorado i utkanterna av Shinjuku är en märklig Art Nouveau-byggnad skapad av Japans egen Gaudí.