Categories
Kultur

”Jag valde glädje, jag fick bara ingen levererad”

Nyligen grävde _LadyJen_ upp ett gammalt twitterinlägg från min vän Harald Frostvide, på Twitter känd som @doomlobbyn, i serien #dagensslogan och bad att få köpa det som tröja. När han la upp en skärmdump av sitt twitterinlägg som tryck var jag tvungen att sätta stopp.

Så jag drog i gång gamla goa Adobe Illustrator och letade igenom mina typsnitt. Rätt snabbt fastnade jag för ett typsnitt som en annan vän har skapat. Applejack av Daniel Feldt.

Exempel på hur Applejack ser ut.

Det jag gillade med Applejack var hur dess härligt peppiga stil kontrasterade med Haralds svarta slogans.

Jag ser framför mig Helen Mirrens karaktär Victoria i filmen Red eller Jenny Sparks från serien The Authority. (Båda skapade av Warren Ellis.)

För att förstärka den här kontrasten la jag till stjärnorna och valde vitt tryck på svart tyg.

Jag gjorde en kort intervju med Harald om inspirationen bakom tankesätten, musik och Kay Pollack.

Jag valde glädje, jag fick bara ingen levererad.
”Jag valde glädje, jag fick bara ingen levererad.” Klicka på bilden eller här för att köpa din egen tröja.

Var kommer #dagensslogan från?

– Jag har hållit på med #dagensslogan nästan lika länge som Doomlobbyn har funnits på Twitter. Så i ungefär åtta år. Redan från början var tanken att det aldrig skulle vara mer än en slogan om dagen. Idealt skulle det vara en varje dag också men jag tror jag på åtta år inte ens fått ihop till en ettårig kalender.
Det var var dels en sorts branding av Doomlobbyn-personan och dels en ventil. Jag satt på ett mördande tråkigt jobb där ledningen hade lyckats döda all entusiasm inom företaget och kände väl ett behov av att skrika ut min ångest. Sen hatar jag verkligen pepp-slogans och väggord.

Var hittar du din inspiration?

– Det kanske låter cyniskt, men andra människor är en strålande inspirationskälla till #dagensslogan. De flesta slogans kommer till i kollektivtrafiken eller på jobbmöten. Varje gång jag byter jobb och känner mig mer tillfreds med saker och ting blir det svårare att komma på slogans med rätt bett.

Att vakna är att dö inombords
”Att vakna är att dö inombords.” Klicka på bilden eller här för att köpa din egen tröja.

Om #dagensslogan var en låt, vilken skulle det vara då?

– ”Med ångesten i högsätet” av Dödsvarg. Hela ”Livet är en Dödsorsak” är en fantastisk platta som slog an en sträng i mig och kom samtidigt som jag började skriva slogans. Industriellt ursinne, frustration och uppgivenhet med Bergman-samplingar.

Vem önskar du ska rasa över en tröja?

– Jag brukar ju rasa mot Kay Pollaks gamla klassiker ”Att välja Glädje” så det vore väl fint om han rasade tillbaka. Men vilken optimistkonsult som helst skulle vara kul att få reta upp.

Din trötthet kan vara livet
”Din trötthet kan vara livet.” Klicka på bilden eller här för att köpa din egen tröja.

Mår du verkligen bra?

– Jag har fått frågan då och då och om den mörka sanningen ska fram mår jag finfint.

Varför rasar du mot pepp-slogans och väggord?

– För att de ofta är så himla banala. Om de åtminstone hade lite knorr eller kändes tröstande på riktigt. Istället slänger man en affisch med en solnedgång eller en kattunge och någon trist livscoachplattityd om att allt är en möjlighet, man får inte tappa hoppet. Men livet är ju inte sånt. Ibland är det ju, för att citera Kjell Höglund, ”skönt att våga bli förtvivlad, Känna sig verklig”. (”Man vänjer sig” är en annan låt som #dagensslogan skulle kunna vara.)