Categories
Resor

16 vardagstips i Japan

Som sagt är vi på väg till Japan för andra gången och några saker lärde vi oss på vårt första besök som är värt att dela med sig av. Så, några snabba vardagsfakta om Japan (Tokyo mest) i punktform.

 1. Du kommer inte hitta några papperskorgar att slänga skräp i när du är ute och går. (Två undantag nedan.) Så ta med dig en liten påse att ha skräpet i tills du är tillbaka på hotellet.
 2. Det finns drickaautomater överallt. Förutom vatten innehåller de många olika smaker av läsk, kaffe (även varmt), cocktails och annat. Här kan det ibland finnas papperskorgar.
 3. Du kan också hitta papperskorgar inne på 7 Eleven, Lawson, Family Mart och andra små kiosker/snabbköp.
 4. I vissa områden kan det vara svårt att ta ut kontanter med vissa kort. Det är oftast problem med American Express (men så är det ju i hela världen), ibland kan det vara problem med Visa, någon gång kan det även vara problem med Master Card.
 5. Räck fram kort och pengar med båda händerna när du betalar. Ta emot kort, pengar, kvitto, shoppingkassar på samma sätt.
 6. Även på platser där du är van vid att bara hitta dålig mat, som tågstationer och sunkfik, är maten bra i Japan.
 7. Skaffa ett Suica-kort och ladda med pengar. Det gör resorna så mycket enklare.
 8. Håll utkik efter pilarna i trapporna på tågstationerna som visar vilken sida du ska gå på. Det kan vara olika på olika stationer.
 9. Promenera. Det är kortare än du tror och du får se mer av staden.
 10. Besök en Daisho. Det är Japans In & Finn/Flying Tiger och ger en inblick i japanskt vardagsliv.
 11. Det är tryggt att gå var som helst när som helst.
 12. Gå längst in i vagnen på tunnelbanan och pendeltågen. (Gäller hemma i Sverige också naturligtvis.)
 13. Det finns nästan ingenstans att köpa XL-kläder.
 14. Alla hotellrum är mindre än du tror. Packa eller köp hopvikbara klädgalgar.
 15. Japan är inte bara jättegammalt och hypermodernt. Leta upp efterkrigstidens modernism. Upplev vardagslivet i trånga gränder bland tvåvåningshus och stängda familjerestauranger.
 16. Boka biljetter till Ghibli- och Yayoi Kusama-museet på egen hand i rätt tid. Du kommer behöva stiga upp mitt i natten månader i förväg för att ha en chans att få en biljett.