Categories
Nördologi

Nördologi: Nils Olander om Tekniska museets Nördcafé

Walk of the Nerds är hedersväggen på Tekniska Museet där fotografierna på nördarna som gästat Nördcafét hänger. Nördcafét har funnits i två år och börjar nu dyka upp i flera andra städer. Nils Olander är intendent på Tekniska Museet, men framför allt kafévärd för Nördcafét.

Vad är Nördcafét?

– Nördcafét är att på onsdagarna klockan 17 – när det är gratis för alla att komma in på museet – får man komma hit, dricka kaffe, ta ett glas vin, äta kakor och lyssna på en gäst som berättar om sitt intresse. Vi försöker dessutom anpassa museet efter nördens intresse – den personen sätter agendan.

– Vad som är kul är att vi får fundera på ”Vad har vi i våra egna samlingar som spelar an på deras intressen?”. Vi tänker ”Det här är ditt livsintresse, har vi som samlat 70 000 föremål under 70 år något som har med ditt livsintresse att göra?” ”Nej!” eller ”Ja!”. Och det är intressant att veta att just det du är intresserad av har vi observerat, eller tvärtom, ditt livsintresse har vi ignorerat.

Hur definierar ni en nörd?

– En nörd är en person som lever sitt intresse totalt och som har svårt att skilja på sitt eget liv och det nördiga intresset. Ibland har det varit personer som jag trott varit nördar här men de har snarare varit säljare och talat _om_ ett intresse de varit intresserade av.

– Samtidigt finns det i nördbegreppet, som vi ser det, en slags autodidakt, alltså att de har blivit mästare genom egen kunskapsinhämtning. Man pendlar mellan den akademiska världen och den autodidakta.Samtidigt pendlar man mellan den akademiska världen och den praktiska. Man är praktisk utförare av sitt nördintresse.

Kommer det en ny säsong?

– Javisst! Till våren drar vi igång igen och då har jag en liten lista på folk som kommer hit.

– Nördgäng är ofta grabbgäng, men i alla grabbgäng finns det alltid tjejer. Att hitta tjejerna i de nördiga grabbgängen är kul för de har något annat att berätta om. Reglerna som gäller tjejerna i nördiga grabbgäng. Ett slags osynligt regelverk att förhålla sig till. De har ett speciellt perspektiv som är nyttigt att höra.

Vem är din drömgäst?

– Thor Heyerdahl. Han är en person som är teoretiker och praktiker.

Var finns Nördcaféet mer?

– Vad som är lite kul är att de har hört av sig från andra museer, Kulturhuset och andra och sagt ”Vi vill starta nördcafé. Det låter så kul. Hur gör vi?”. Och egentligen behövs det inte så mycket. Det gäller bara att ha respekt för personer som inte är mainstream. Personer som inte tittar på de vanliga tv-kanalerna varje kväll utan gör något annat i stället. Fångar man upp dem är det lätt att ha ett nördcafé.

Vad skulle du prata om på ett eget nördcafé?

– Jag har en sak som följt mig de senaste tio åren. Det är rå linolja. Att framställa det, att spara det, att använda det till huset, och till båten, och till bilen, och i matlagningen.

Hur använder man rå linolja i matlagningen?

– I stället för vanlig matolja, vilken som helst. Det är bara nyttigt. Det får lite fart på matsmältningen.

Intervjun sändas ursprungligen i Sweet Sunday Web Crunch den 14 november.

One reply on “Nördologi: Nils Olander om Tekniska museets Nördcafé”

Comments are closed.