Mönstergilla monster

Hans Arnold föddes i Schweiz tidigt under förra århundradet. Han växte upp i en familj där pappa Erwin var katolik och mamma Greti var protestant. Samhället omkring honom var starkt katolskt och färgades kraftigt av en djup lydnadstradition.

LOTTEN STRÖMSTEDT | Hans Arnold – Sagor, sex och Guds finger | Arvinius Förlag

I den folkliga religionen var bilden av helvetet mycket levande. Skräcken för djävulen var större än kärleken till Gud. Det var en straffande Gud och ett helvete fyllt av allehanda grafiska beskrivningar av lidandet. Ur denna kultur skapades Hans Arnolds starka och lätt igenkännbara illustrationer.

Hans bilder har byggt ut och stöttat många noveller och böcker.

Bäst har de surrealistiska målningarna passat i skräcksammanhang men han skapade också stor poesi i Astrid Lindgrens Allrakäraste syster från 1973.

I hans målningar finns hela tiden en övertygelse om att det kan finnas något annorlunda, något magiskt, mitt i vårt upprutade liv.

Även om det inte är verkligt på samma sätt som bussen eller ishallen fyller den ändå en uppgift här och nu.

Det som slår mig mest när jag läser boken är vilken bredd det finns i teckningarna. Här finns allt från unga flickor till rynkiga gamla gummor. Det är älvar, vättar, tomtar, monster, drakar, sfinxer, flugor, Bilbo – ja, till och med Abba.

Det är något uppfriskande i det här att alla får plats. Även ”de andra”. De som inte är något. De som skyfflas undan. De som talas tyst om i mörket.

Målningarna är det som är bra med boken. Även om Lotten Strömstedts text ger mer kunskap om Hans Arnolds liv ger den knappast en djupare insikt i varifrån hans monster kommer, dem får läsaren leta upp själv.

Artikeln publicerades ursprungligen i Expressen. 2002-12-19.


Publicerat

i

av